11.4.16

Kaksinkertainen kangaskori Marimekon markiisikankaista


Marimekon myymälöissä on monesti myytävänä edullisia erikokoisia palakankaita. Nämä kaksi 38 x 105 cm kokoista markiisikangaspalaa maksoivat yhteensä n. 10 €. Kankaat ovat Vuokko Eskolin-Nurmesniemen Marimekolla v. 1958 suunnittelemat Pirput parput ja Varvunraita.




Yritin käyttää kangaspalat mahdollisimman tarkkaan, että sain niistä suurimman mahdollisen kangaskorin, mihin kankaat riittivät.




Tein korista kaksinkertaisen. Leikkasin molemmista kankaista kaksi pohjakappaletta ja kaksi sivukaitaletta. Pohjakappaleiden halkaisijaksi tuli 28 cm, piirsin ne pyöreän kulhon avulla.




Huolittelin pohjakappaleiden reunat. Sivukappaleiden reunoista huolittelin tässä vaiheessa vasta kaksi reunaa. Halusin varmistaa, että kun sivukappale neulataan pohjaan, sivukappale ei riitäkään pohjakappaleen ympäri.

Huolittelin ja leikkasin sivukappaleen pituuden sopivan mittaikseksi, kun olin ommellut ensin sivukappaleen pohjaan melkein kokonaan. Sen jälkeen ompelin sivukappaleiden päät yhteen. 




Kun molemmat korin kappaleet olivat tässä vaiheessa, huolittelin yläreunan. Koska halusin kangaskorista mahdollisimman korkean, huolittelin reunan 1 cm kuvion ulkopuolelta. Kuvion ulkopuolinen reuna kääntyy korin sisäpuolelle, eikä haittaa, vaikka kuvio ei siinä jatkukaan.




Ompelin molemmat korin kappaleet tähän vaiheeseen.




En halunnut korin yläreunaan näkyvää ommelta. Käänsin kappaleet oikeat puolet vastakkain ja ompelin ne yhteen koneella. Jätin kääntöaukon, jonka kautta sain yhteen ommellut korin kappaleet kääntymään oikein päin. Asettelin reunat kääntöaukon kohdalta yhteen ja ompelin käsin piilopistoilla kääntämistä varten jättämäni aukon kiinni.




Markiisikankaasta kaksinkertaisena ommeltu kangaskori on jämäkkä ja ryhdikäs. Koska kummankin puolen kankaat ovat erilaiset, korin voi kääntää ja käyttää molemmin puolin. 

Kangaskoreja on helppo ja nopea ommella erilaisista kankaista eri säilytystarkoituksiin. Jos kangaskorin ompelee ohuemmista kankaista, kankaiden nurjalle puolelle voi silittää kappaleet kovikekankaasta. 


2 kommenttia :

Hannele Ruusukummusta kirjoitti...

Tosi kaunis! Minunkin olisi tarkoitus piipahtaa Marimekon myymälässä, kun tuli meiliä, että on ale..:)

Miia kirjoitti...

Kiitos. :) Näitä olisi helppo innostua tekemään vaikka kuinka monta! Ne palalaarit on siitä kivoja, kun ei koskaan tiedä mitä sieltä löytyy ja ompeluidea voi lähteä laarista löytyneestä kangaspalasta. ;)

Lähetä kommentti