1.12.11

Iso pitsipöytäliina pikkuliinoista [osa 1]


Virkkaustaidotonkin voi tehdä hienoja pitsiliinoja. ;) Vanhoista pienistä virkatuista pitsiliinoista saa koottua yhden ison pöytäliinan, kun ompelee ne kiinni toisiinsa.

Eriväriset virkatut pitsiliinat voi värjätä pesukoneessa tekstiiliväreillä saman värisiksi. Värjääminen peittää myös liinoissa olevat tahrat, varsinkin kun  valitsee tumman sävyn. Alkuperäinen väri vaikuttaa aina värjäyksen lopputulokseen. Peittävällä tummalla sävyllä värjättäessä lopputulos on tasaisin, jos liinat ovat kovin erivärisiä. Toisaalta erivärisistä pikkuliinoista saa samansävyisiä, kun ne värjää vaaleammalla. Pikkuliinoja ei tarvitse värjätä lainkaan, jos haluaa koota iloisen kirjavan liinan.

Pikkuliinat ommellaan käsin kiinni toisiinsa sopivista kohdista. Kannattaa sommitella liinat ennen kiinnittämistä. Liinasta ei välttämättä saa säännöllisen muotoista, jos pikkuliinat ovat  erikokoisia ja -muotoisia. Pitsiliinan koon ja muodon voi miettiä sen mukaan, minkä muotoisella pöydällä sitä aikoo käyttää. Esim. pitkänomaista pitsiliinaa voi käyttää kaitaliinana suorakaiteen muotoisella pöydällä. Pitsiliinan alla voi olla yksivärinen kangasliina, joka näkyy pitsiliinan reikien alta ja korostaa sen kuvioita.   


Näitä vielä muutama lisää...


Pitsiliinasta tulee hauska, kun kaikki sen pikkuliinat ovat erilaisia. Pitsisiä pikkuliinoja saa ostettua kirpputoreilta, jos ei niitä satu omissa varastoissa pyörimään. Liinoja voi kerätä pikkuhiljaa ja ommella niitä sitä mukaa kiinni toisiinsa yhä isommaksi liinaksi tai vaikka isoksi päiväpeitoksi asti. :)


Eikä tosiaan haittaa, vaikka liinoissa on tahroja, kun ne värjätään myöhemmin
 

P.S. Samalla idealla liinoista voi koota myös pitkän verhon, kappaverhon tai vaikka ripustaa seinälle seinävaatteeksi.

P.P.S. Olen värjännyt aikaisemmin keltaisesta kalalangasta virkatun päiväpeiton onnistuneesti mustaksi. Kuva peitosta täällä.