25.12.14

Kattolampun kehikosta huopakori


Sain blogini lukijalta Minnalta hänelle tarpeettomaksi jääneen valtavan kokoisen kattolampun varjostimen. Hän ei ollut keksinyt sille käyttöä ja halusi lahjoittaa sen minulle, jos keksisin tuunata siitä jotain käyttökelpoista. 

Lampun kehikko on odottanut ideaa jo jonkin aikaa. Monenlaista ideaa on käynyt mielessä, osa toteutuskelpoisia, osa ei niinkään. Loppujen lopuksi lampun kehikosta tuli askarteluhuovalla päällystettynä säilytyskori.


Lampun kehikosta tuli korille tukeva runko, joka pitää sen ryhdikkäänä. Sahasin rautasahalla metallisen kehikon keskimmäiset kiinnikkeet irti, koska ilman niitä kehikko soveltuu paremmin tukevaan käyttötarkoitukseensa.


Ostin Euronkankaasta metreittäin myytävää askarteluhuopaa (100 % polyesteri). Tein kehikosta kaavat, joiden mukaan piirsin tarvittavat kappaleet kankaalle. Ompelin huovan kehikon ympärille kaksinkertaisena, joten piirsin ja leikkasin kappaleitakin tuplasti. Lisäsin kappaleisiin 1 cm saumanvarat.
 
Korin pohjaan tarvittiin 2 kpl, lyhyemmille sivuille 4 kpl ja pidemmille sivuille samoin 4 kappaletta. Lisäksi leikkasin huovasta 4 kpl ohuita kaistaleita kahvoiksi sekä yhden kappaleen taskuksi korin sisäpuolelle.


Aloitin ompelemalla kahvat korille kaksinkertaisina ulkopuolen lyhyemmille sivuille sekä taskun sisäpuolen sivukappaleeseen. Muiden kappaleiden ompelujärjestyksen tuotti vähän päänvaivaa. Päädyin ompelemaan sekä sisä- että ulkopuolen kappaleet yhteen niin, muodostuu kaksi erillistä "koria", joiden yläreunat jäivät ommeltaviksi viimeisenä. Kehikko jäi siis kahden erillisen "korin" väliin, jotka ompelin yläreunoista kiinni toisiinsa.



Kappaleiden yhteen ompelussa oleellista oli, ettei kappaleiden reunoja ommella yhteen loppuun asti, vaan 1 cm (saumanvarojen verran) päähän kankaan reunoista. Kappaleiden reunat on silloin helpompi kääntää ja saada kulmat ommeltua siististi.


Viimeistelin lehtikorin ompelemalla sisä- sekä ulkopuolen kappaleiden yläreunat yhteen käsin.


Kiitos Minna lampunvarjostimesta! Siinä säilyvät nyt olohuoneen sohvatyynyt ja torkkupeitot, lehdet sekä sivutaskussa kaukosäätimet.

24.12.14

Piparireunainen kuusenmatto huovasta


Leikkasin joulukuusen alle maton harmaasta askarteluhuovasta.


Matton tarvittiin 150 x 150 cm pala huopakangasta (100 % polyesteri). 


Taittelin kankaan ja pyöristin sen piirtämällä viivan 75 cm etäisyydelle keskustasta.


Sen jälkeen piirsin pyöreäksi leikattuun kankaaseen piparkakkureunan käyttämällä mallina pienen kipon pohjaa. Lopuksi leikkasin reunat piirtämiäni viivoja pitkin.

22.12.14

Hiirimatto huovasta


Askarteluhuopa on monikäyttöinen materiaali, siitä saa askarreltua monenlaista. Huopalevystä voi leikata mattoja (esim. kuusen alle), tabletteja, pannunalusia yms.

Leikkasin paksusta harmaasta huopalevystä (100 % villaa) työpöydälle hiirimaton. Hiirimaton reunoihin voi ommella koristeeksi pykäpistoja.
Huopa ei purkaudu, joten reunat voi jättää huolittelemattakin.




21.12.14

Helppoja joululahjaideoita - Tuubihuivi Marimekon trikookankaasta


Tämän tuubihuivin ompelemiseen tarvittiin 60 cm Marimekon raidallista trikookangasta. Trikoon ompelu sujuu kätevästi saumurilla, mutta onnistuu myös ompelukoneella. Jottei kankaaseen tule ommellessa reikiä, ompelukoneeseen kannattaa vaihtaa trikoon ompeluun tarkoitettu pallokärkinen jerseyneula.


Ompelin kangaskaitaleen ensin pituussuunnassa oikeat puolet vastakkain putkeksi. Muistin jättää saumaan aukon kääntämistä varten. Käänsin putken oikein päin ja ompelin päät yhteen. Jätin kääntöaukon myös tähän saumaan. 

Vedin pitkälle sivulle jättämäni aukon esille tuubin päässä olevasta kääntöaukosta ja ompelin pitkän sivun sauman kääntöaukon kiinni. Käänsin taas putken oikein päin ja ompelin toisenkin kääntöaukon kiinni. Tämän aukon ompelin kiinni käsin pienillä huomaamattomilla pistoilla.

Tuubihuivi on helppo ja nopea ommella, ehtii tehdä vielä jouluksi.

16.12.14

Helppoja joululahjaideoita - Trikoosta ommellut tyynynpäälliset


Hankin käytetyn saumurin Tori.fi:n kautta. Kauppaan kuului kassillinen ompelulankoja sekä trikookangaspaloja. Keksin ommella trikoopaloista 50 x 60 cm kokoisiin tyynyihin tyynyliinoja. Siihen tarkoitukseen osa paloista oli sopivan kokoisia eli riittävän suuria.


Tyynyliinan korkeus on 50 cm + saumanvarat 2 cm = 52 cm. Pituus on 2 x 60 cm = 120 cm (taite keskellä). Lisäsin pituuteen sisään käännettävää kääntövaraa varten 20 cm. Tyynyliinaan tarvittiin näillä mitoilla 52 x 140 cm kokoinen pala trikoota. En lisännyt saumanvaroja tyynyliinan pituuteen, koska en kääntänyt reunoja, vaan huolittelin ne saumurilla.

Kappaleiden reunojen huolittelun jälkeen asettelin kappaleen oikeat puolet vastakkain, käänsin kääntövaran ja neulasin tyynyliinan sivut yhteen. Ompelin sivut ompelukoneen joustavalla vahvistetulla suoralla ompeleella, jersey- eli pallokärkineulalla.

Käänsin tyynyliinan oikein päin ja silitin. Ompelin samalla kertaa useita tyynyliinoja, niitä tarvitaan aina. Helppo ja nopea joululahjaidea muuten.

14.12.14

Teknoksen tuunaushaaste - Äänestys käynnissä!


Teknoksen järjestämä tuunauskisa on edennyt äänestys-vaiheeseen. Mukana on yhdeksän blogaajan tuunaamaa jakkaraa.
 



Osallistuin kisaan maalaamalla jakkaraan eteisessä olevan verhon värit ja raidat. Jakkara on ensin pohjamaalattu, jonka jälkeen maalasin siihen raidat väri kerrallaan. Valmis jakkara löytyy täältä.




Äänestämään pääsee Teknoksen Facebook sivuilla. Äänestäneiden kesken arvotaan asumiseen ja sisustamiseen liittyvän lehden vuosikerta. Äänestää voi 18.12.14 asti.


13.12.14

Torkkupeitto tekoturkiksesta


Harjoittelimme tekoturkiksen ja kulman ompelua suunnittelemalla ja toteuttamalla torkkupeiton. Jokaisen torkkupeitosta tuli erilainen, vaikka idea oli sama. Osa ompeli peiton kulmiin itse tehdyt tupsut, osa yhdisti tekoturkikseen ylellistä ja kiiltävää materiaalia, osa taas paksua fleeceä, huopaa tai huonekalukangasta. Kaikista tuli todella hienoja, varmasti oman näköisiä ja sisustukseen sopivia.


Valitsin torkkupeittooni ohuen, sileän ja pehmeän lyhytkarvaisen tekoturkiksen. Yhdistin sen samaa sävyä olevaan puolipellavaan. Peiton kulmaan ompelin samasta kankaasta rusetin.


Aloitin mittaamalla ja leikkaamalla puolipellavakankaan tekoturkiskangasta pienemmäksi. Tarkoitus oli, että puolipellavakangas jää tekoturkiskankaan reunojen alle. Kankaat kannattaa levittää suurelle pöydälle tai lattialle, jotta niitä on helpompi käsitellä.

Leikattuani puolipellavakankaan sopivan kokoiseksi, huolittelin molempien kankaiden reunat saumurilla. Seuraavaksi mittasin ja piirsin tekoturkiskankaan kulmiin ompeluviivat.


 Koska mittasin saumanvaroiksi 2 cm ja käänteen leveydeksi 10 cm, piirsin tekoturkiskankaalle kolme 10 cm neliötä 2 cm etäisyydelle kankaan reunoista (ks. yläkuva). Kahden ylimmäisen neliön läpi piirsin viivan, jota pitkin kulma ommellaan.


Neulasin ja ompelin kulman piirtämääni ompeluviivaa pitkin. Kulmaa ei ommella reunasta reunaan, vaan 2 cm (saumanvarojen verran) päähän reunasta. Ommeltuani kulman, leikkasin liian kankaan kulmasta 2 cm etäisyydeltä ompeleesta ja huolittelin saumurilla. Kulmasta kannattaa leikata pieni pala, että se kääntyy ja asettuu paremmin. 

Jos torkkupeittoon haluaa tupsut kulmiin, ne kiinnittyvät tässä vaiheessa samalla.


Asettelin torkkupeiton kankaat päällekkäin pöydälle, nurjat puolet vastakkain. Käänsin tekoturkiskankaan reunat 10 cm puolipellavakankaan päälle. Neulasin ja harsin kankaat yhteen.


Ompelin kankaat yhteen 1 cm etäisyydeltä tekoturkiskankaan reunasta. Paksun tekoturkiksen ompelu on hieman haastavaa, mutta tämän ohuemman ompelu onnistui kotikoneella.



Ompelun jälkeen varmistin, että kankaat olivat kiinnittyneet yhteen ja ommel oli osunut 1 cm päähän reunasta joka puolelta


Lopuksi ompelin vielä puolipellavakankaan reunasta ylimääräiseksi jääneestä kaitaleesta torkkupeiton kulmaan rusetin. Pitkän ja kapean kaitaleen kääntämiseen on olemassa kätevä apuväline, Prymin kääntöneula. Näitä myydään mm. Ompelijanmaailmassa.

12.12.14

Uusi päällyskangas rottinkirahille


Tori. fi:stä löytämäni vanhan rottinkisen säilytys-/ompelurahin runko oli hyvässä kunnossa, mutta alkuperäisessä päällyskankaassa oli tahroja. Rahista sai kuin uuden vaihtamalla siihen uuden päällyskankaan. Uusi päällyskangas on Ikean Minna-puuvillakangasta.




Rahin kannen alle oli naulattu pyöreä vanerilevy. Irrotin sen varovasti, ettei levy päässyt vääntymään, halkeamaan tai murtumaan.




 Rahin alkuperäinen kangas oli kiinnitetty vanerilevyn alle pienillä nauloilla. Irrotin kankaan, mutta jätin naulat paikoilleen. Kankaan alla ollut vaahtomuovipehmuste oli ehjä ja muutenkin hyvässä kunnossa, joten sitä ei tarvinnut vaihtaa.

Mittasin rahin halkaisijan (44 cm) ja lisäsin reunoihin 8 cm. Leikkasin kankaasta halkaisijaltaan 52 cm kokoisen pyöreän kappaleen ja sekä kaistaleen (8 x 14 cm) kannen avaamista helpottavaa lenkkiä varten.




 Huolittelin kappaleiden reunat saumurilla. Taitoin lenkkiä varten leikkaamani kaitaleen kahtia, ompelin sivun ja käänsin oikein päin. Silitin kappaleet vielä ennen rahin kanteen kiinnittämistä.




Kiinnitin kankaan sekä lenkin rahin vaneriseen kansilevyyn niittipyssyllä. Rahissa ollut vaahtomuovipehmuste jäi kankaan ja vanerilevyn väliin. Se pysyy hyvin paikoillaan ilman liimaa, koska kangas on pingotettu niiteillä napakasti kansilevyn päälle.




Naulasin ensimmäisenä irroittamani pyöreän vanerilevyn uusilla nauloilla takaisin paikoilleen rahin kanteen. Niitit jäivät siististi piiloon levyn alle.




Sen lisäksi, että kannellisen rahin päälle on mukava ojentaa jalat, sen sisällä on runsaasti säilytystilaa. Vanhan rahin voi uudistaa vaihtamalla päällyskankaan sisustukseen sopivaksi.


7.12.14

Patakintaat ja keittiöpyyhkeet


Patakintaiden ohje löytyy Hääräämön blogista. Muokkasin ohjetta hieman ja ompelin mustavalkoruudullisesta puuvillakankaasta sekä patakintaat että keittiöpyyhkeet.


Leikkasin ruutukankaasta ja levyvanusta kaavan mukaan yhteensä kuusi eri kappaletta yhtä patakinnasta varten. Toiseen tarvitaan samanlaiset kappaleet, mutta ne leikataan kankaasta peilikuvina. Ruutukangasta leikattaessa kannattaa kohdistaa ruudut niin, että ne jatkuvat samasta kohtaa viereisessä kappaleessa. Kappaleisiin lisätään 1 cm saumanvarat.


Aloitin patakintaiden ompelun ripustuslenkeistä. Ompelin ne putkiksi, käänsin, silitin ja päälletikkasin reunat pitkillä pistoilla. Saumat kannattaa silittää aina auki ompelun jälkeen. Yhteen ommellut kappaleet asettuvat paremmin haluttuun kohtaan ja työ seuraavissa vaiheissa helpottuu.


Seuraavaksi kiinnitin vanulevyn. Ompelin sen vanun puolelta pitkillä pistoilla. Paininjalkaa kannattaa vähän "auttaa" käsin, koska se tahtoo takertua vanuun ommellessa. Toinen vaihtoehto on ommella vanu kankaaseen kankaan puolelta.


Kappaleet asetellaan päällekkäin tietyssä järjestyksessä. Pohjalle tulee toinen ylläolevista kappaleista eli se, johon ei ommeltu vanua.

Seuraava kerros muodostuu "sydämen muotoisista" kappaleista. Ne taitetaan kahtia ja asetellaan vierekkäin taitekohdat keskelle vastakkain. Kankaan ruudut kohdistetaan niin, että kuvio jatkuu samanlaisena.


Päällimmäiseksi tulee kappale, johon ommeltiin vanulevy.


Kun kerrokset on aseteltu paikoilleen, kaikki kappaleet neulataan yhteen. Kappaleet ommellaan yhteen 1 cm etäisyydeltä reunasta. Pitkälle sivulle jätetään n. 8 cm pitkä kääntöaukko.


Ompelun jälkeen oikein päin käännettyinä patakintaat näyttävät vielä vähän "kulmikkailta". Ne kääntyvät ja asettuvat paremmin muotoonsa, kun nurjalle puolelle saumanvaroihin leikkataan pieniä halkioita kulmakohtiin. Vasemman puoleiseen patakintaaseen on leikattu halkiot, oikean puoleiseen ei. Eron huomaa.

Tässä vaiheessa huomasin, että olin unohtanut ommella ripustuslenkit patakintaisiin. Ratkoin saumat auki ja asettelin ripustuslenkit kankaiden väliin oikealle kohdalle. Käänsin kintaat uudelleen nurin päin ja ompelin lenkit paikoilleen.


Kun ripustuslenkit oli kiinnitetty, käänsin patakintaat taas oikein päin ja ompelin kääntöaukot kiinni käsin.

 Koska ruutukangasta oli vielä reilusti jäljellä, ompelin siitä samalla 50 x 70 cm keittiöpyyhkeitä. Kankaasta voi ommella muitakin keittiötekstiilejä, kuten pöytäliinoja, tabletteja, leipäkoriliinoja, lautasliinoja, esiliinoja jne.

Keittiötekstiilejä voi ommella joulukankaasta itselle tai joululahjoiksi!

6.12.14

Helppoja joululahjaideoita - Tuubihuivi villakankaasta


Tuubihuiveja on helppo tehdä vaikka joululahjoiksi.



Tähän tuubihuiviin tarvittiin 60 cm 150 cm leveää villakangasta. Kangaskaistale ommellaan lyhyiltä sivuilta yhteen renkaaksi. Kevyesti huovutettu villakangas ei purkaudu, joten reunoja ei tarvitse välttämättä huolitella.


Tuubihuiveja voi ommella myös ohuemmista kankaista. Silloin putkesta voi tehdä kaksinkertaisen ompelemalla pitkätkin sivut yhteen. Kannattaa kuitenkin muistaa jättää kääntöaukko, että huivin saa käännettyä oikein päin. Kääntöaukko ommellaan kiinni käsin oikealta puolelta.

3.12.14

Itse tehdyt koristetupsut


Harjoittelimme koristetupsujen tekemistä. Erilaisilla tupsuilla voi somistaa sisustustekstiilejä, kuten koristetyynyjä, torkkupeittoja, verhoja, verhon pidikkeitä, liinoja, tuolinpäällyksiä, lampunvarjostimia jne.
 



Tein tupsut mustasta 100 % puuvillalangasta. Tuunasin yksivärisen koristetyynynpäällisen ompelemalla koristetupsut sen kulmiin. Kokeilin myös tupsujen koristelua isoilla puuhelmillä. Puuhelmillä somistetut tupsut voi ommella vaikka paksun torkkupeiton kulmiin. Puuvillalanka löytyi edullisesti kirppurorilta, samoin kuin selänhieroja, josta puuhelmet on irrotettu. 




Koristetupsuja on helppo tehdä ja niiden tekemiseen löytyy netistä havainnollistavia ohjeita. Tupsuja voi koristella maun ja käyttötarkoituksen mukaan. Niitä voi tehdä käyttämällä useita erivärisiä lankoja, somistamalla helmillä, nauhoilla jne.




Tarvikkeet:

- Lankaa
- Pala pahvia
- Sakset
- Silmäneula käsin ompeluun
(- Erilaisia koristeita, helmiä, nauhoja jne.)


1. Lankaa kieputetaan pahvin ympärille. Jos teet useita tupsuja ja haluat niistä yhtä tuuheita, laske kierrokset ja kieputa jokaiseen tupsuun saman verran lankaa. 

2. Jos haluat tupsuun ripustusnyörin, sen voi tehdä samasta langasta. Leikkaa langasta n. 1 m pitkä pätkä, taita kahvia, kierrä kierteelle. Kun lanka on kiertynyt tiukaksi, taita keskeltä ja anna kierrettyjen lankojen kiertyä toisiinsa.

3. Äsken kierretyllä nyörillä sidotaan tupsun langat yhteen. Pujota nyöri pahvin päälle kieputettujen lankojen keskeltä ja solmi langat nyörillä yhteen. Jätä solmu tupsun sisälle piiloon. 

4. Jos haluat ommella tupsun kiinni esim. koristetyynyyn, tupsun langat kannattaa sitoa ohuemmalla langalla, jonka voi ommella käsin tyynyn kulmiin. 

5. Leikkaa tupsun langat alareunasta auki.

6. Niputa langat ja sido ne yhteen tupsun yläreunasta langalla tai nauhalla. 


Jos ohje ei vielä auennut, tässä linkki Martha Stewartin ohjeeseen kuvineen.