5.12.18

Kirjoneulesäärystimet


Selailin säästämiäni vanhoja käsityölehtiä ja innostuin Novita Ipana -lehdessä -13 olleesta kirjoneulesäärystinten ohjeesta (suunnittelija Rimma Gimpel).


Vanhat käsityölehdet kannattaa säästää, varsinkin niitä joissa on jokin omasta mielestä kivoja ohjeita. Inspiraatio toteuttamiseen voi tulla myöhemmin ja valmista ohjetta voi aina muuntaa oman maun ja tarpeen mukaan. 


Pienensin ohjeen kokoa ja neuloin säärystimet 72 silmukan sijaan 60:llä. Silmukkamäärän tuli olla 6:lla jaollinen, koska kuvion koko on 6 silmukkaa. Vaihdoin myös ohjeen vaaleanruskean värin vaaleanpunaiseen.



Kuvio syntyy neljällä erivärisellä langalla kolmioita toistamalla. Kaksi kolmioriviä erottaa yksi oikea ja toinen kokonaan nurja kerros.

Neuloin säärystimet 7 Veljestä -langalla, sukkapuikoilla nro 4.



Säärystimet on helppo ja nopea neuloa esim. joululahjaksi. Vaikka lahjan saajan koko ei ole tiedossa, säärystimissä se ei ole niin kriittinen. Nämä säärystimet on mitoitettu n. 7-vuotiaalle.

18.11.18

Neulottu tupsupipo lapselle


Neuloin 7-vuotiaalle kummitytölle Novitan pehmeästä Hitti-langasta tupsupipon.

Monivärisen langan materiaali on 100 % akryyliä ja väri ruusu nro 853. Lankaa pipon neulomiseen tarvitaan vajaa 100 g. Neuloin pipon suljettuna neuleena sukkapuikoilla nro 4.


Pipon ohje löytyy Novitan 7-Veljestä -lehdestä vuodelta 2012 (suunnittelija Annika Erkkilä).

Neulominen aloitetaan silmukoiden luomisella. Silmukoita tarvitaan 112 ja ne jaetaan neljälle puikolle (28 s/puikko).

Pipon 4 cm korkea käänne neulotaan 2 o 2 n joustinneuleella. Käänteen jälkeen neulotaan 2. puikon alusta 2 silmukka oikein ja 2 nurin. Palmikko neulotaan 6 silmukalla 2 o, 2 n, 6 palmikkoa, 2 n. Joustinneuletta jatketaan kerroksen loppuun. 

Seuraavat 3 kerrosta neulotaan joustinneuletta, palmikon kohdalla 6 s oikein. Välikerrosten jälkeen neulotaan taas palmikko samoin kuin edellä.

Tätä jatketaan, kunnes pipon pituus käänteineen on 20 cm.


Pipon kavennus aloitetaan neulomalla kaikki vierekkäiset nurjat silmukat nurin yhteen. Sen jälkeen 1 välikerros kaventamatta. Seuraavaksi neulotaan oikeat silmukat oikein yhteen ja 1 välikerros kaventamatta. Seuraavalla kerroksella neulotaan kaksi silmukkaa yhteen niin, että joka puikolle jää 7 s. Lopuksi lanka vedetään kaikkien silmuikoiden läpi, kiristetään ja päätellään. 


  Tupsun voi tehdä pahvirenkaan ympärille kiertämällä. Kokeilin tupsun tekemistä ensimmäisen kerran Prymin pompom-setillä. Settiin kuuluu 4 erikokoista muovista osaa, joiden avulla tupsu tehdään. Tämän pipon tupsu on tehty setin toiseksi pienimmällä mallilla. Valmis tupsu on halkaisijaltaan 6 cm.    


Lopuksi pipon langat päätellään ja tupsu ommellaan paikalleen. Pipon reunan käänteen voi ommella muutamasta kohdasta kiinni pipoon, että se taittuu paremmin ylös. Valmiin työn voi viimeistellä höyryttämällä kostean liinan läpi.

Pipot ovat helppoja ja nopeita neuloa, valmiita malleja ohjeineen löytyy helposti. Kun laittaa vähän luovuutta peliin, voi suunnitella ja toteuttaa juuri sellaisen pipon kuin haluaa.

1.11.18

Kaksipuoliset nappityynyt kierrätysmateriaaleista


Ompelin kierrätyskangaspaloista kaksipuolisia koristetyynyjä sohvalle. Kankaat ovat paksuja ja lämpimiä villa- ja sisustuskankaita, hankittu Tampereelta Nextiilistä, tekstiilinkierrätyspajasta



Nextiili ottaa vastaan ehjiä sekä rikkinäisiä vaatteita, kodintekstiilejä, laukkuja, kenkiä, kankaita, kangastilkkuja ja käsityötarvikkeita. Lahjoitetut tekstiilit hyödynnetään tarkasti. Käyttökuntoiset tekstiilit päätyvät myyntiin, rikkinäisistä otetaan talteen kaikki hyödynnettävissä oleva materiaali ja loput päätyvät teollisuuteen uusiomateriaaliksi tai energiajakeeksi.



Nextiili on oikea aarreaitta! Sieltä löytyy (uusiakin) kankaita, käsityötarvikkeita ja -materiaaleja laidasta laitaan, eikä hinnatkaan päätä huimaa. Suosittelen paikkaa lämpimästi kaikille käsitöitä ja askartelua harrastaville!



Valitsemani villa- ja sisustuskangaspalat ovat laadukkaan oloisia. Ne ovat ilmeisesti jääneet jäljelle suuremmista ompelutöistä. Kankaat voi pestä (kutistaa) ja silittää ennen ompelua. Silitettyinä niitä on helpompi käsitellä.

Yhdistelin ostamiani kankaita omiin jo olemassa oleviin kangaspaloihin. Palat riittivät 40 x 40 cm ja 40 x 65 cm kokoisiin koristetyynyihin (1 cm saumanvaroilla), kun molemmat puolet leikkasi ja ompeli eri kankaista. Valitsin tyynyihin toiselle puolelle tummemman ja toiselle vaaleamman kankaan. Eri puolia esillä pitämällä sisustukseen saa helposti vaihtelua.



Sisätyynyt ovat peräisin aikaisemmin ompelemistani sisustustyynyistä

Täyttöaukot ompelin tällä kertaa ompelukoneella tyynyn reunan päältä. Jos ei halua ompeleen jäävän näkyville, aukon voi ommella piilopistoilla käsin.

Kankaalla päällystetyt kantanapit leikkasin vanhoista koristetyynyistä ja käytin uudelleen näihin uusiin. Napit ompelin käsin pitkällä ja paksulla verhoiluneulalla tyynyn läpi.

23.9.18

Syysistutus spray-maalattuun ruukkuun (+ ruukkusoralla täytetyt sukkahousut!)


Tähän aikaan vuodesta kannattaa hankkia isompia ulkoruukkuja, kun puutarhamyymälät myyvät niitä alennuksella. Eikä haittaa, vaikka kaikkia värejä ei enää olisikaan saatavana, sopivan kokoiset ruukut voi maalata itse haluamansa värisiksi.


Tämä mustaksi maalaamani ruukku oli alun perin harmaa. Ruukun materiaali on polypropeenia ja sen pinta hieman karhea. Arvelin, että se sopii hyvin maalattavaksi ilman kummempia pohjatöitä.


Pyyhin ensin ruukun puhtaaksi ja annoin kuivua. Suojasin kellarin lattian pressulla, ettei hienojakoinen spraymaali leviä ympäriinsä.

Maalaamiseen käytin Mastonin mattamustaa spray-maalia. Olen erityisen ihastunut tähän maaliin, koska se levittyy tasaisesti, on peittävä ja maalattu pinta silkkisen hohtava.

Suihkutin maalia kaksi kerrosta. Maalipinta kuivui nopeasti kuivassa kellarissa. Lopullisen kovuutensa maalipinta saa n. viikon kuluessa maalaamisesta. 
   

En malttanut odottaa maalin kovettumista, vaan istutin syyskasvit heti maalin kuivuttua. Istutukseen tuli kesäkukkaistutuksesta siirretty muratti, 2 valkoista callunaa ja 2 pientä sypressiä.


Että ruukku olisi kevyt siirtää, salaojitin istutuksen ruukkusoralla. Sora sekoittuu helposti multaan, ellei niitä eristä jotenkin toisistaan. Sukkahousuihin laitettu ruukkusora pitää mullan ja soran erillään, mutta päästää veden läpi.

  Sukkahousuista tuli tosi hauskat soralla täytettyinä. Ruukkusoraa vaan molempiin lahkeisiin niin paljon kun mahtuu ja kun on täynnä, vyötärö kiinni solmulla. Sitten vaan myttyrälle ruukun pohjalle ja multaa päälle.


Istutus ruukkuineen tulee olemaan portaiden tasanteella suojassa katon alla koko talven. Nähtäväksi jää, kuinka hyvin maali pysyy ruukun pinnassa. Luultavasti ihan hyvin, ainakin se ehtii kovettua ennen pakkasia.

16.9.18

Pation öljyäminen


Viime kesänä kestopuusta rakennettu patio sai tänä kesänä ruskeaa terassiöljyä pintaansa. Öljykäsittely suojaa puuta sään vaihteluilta, tikkuuntumiselta ja halkeilulta sekä haalistumiselta.

Värillisellä terassiöljyllä pintaan saa suojan lisäksi ilmettä. Ruskeaksi sävytetty patio näyttää nyt viimeistellyltä ja yhdistyy luontevasti talon ja pihan rakenteisiin.

Öljytty pinta pysyy myös paremmin puhtaana.


Annoin tuoreen kestopuun kuivua vuoden pation rakentamisen jälkeen. Tuoreelle, vielä kostealle puulle tehty käsittely voi hilseillä pois tai käsitelty pinta jäädä laikukkaaksi.

Öljyäminen onnistuu parhaiten puolipilvisellä säällä, jolloin aurinko ei kuivata pintaa liian nopeasti eikä sade kastele.


Ennen öljyämistä pesin laudat runsaalla vedellä ja mäntysaippualla. Annoin kuivua hyvin ennen käsittelyn aloittamista.

Levitin pation pintaan Tikkurilan valmiiksi sävytettyä ruskeaa Valtti Plus TerassiöljyäSamaa öljyä mustana käytin aiemmin kasvulavojen käsittelyyn.


Levitin terassiöljyn pation lautoihin leveällä siveltimellä lautojen suuntaisesti kahteen kertaan. Töpöttelin öljyä myös lautojen väleihin ja sivuihin. Annoin öljytyn pinnan kuivua vuorokauden käsittelykertojen välillä.


Purkin jämät käytin kompostikehikoiden käsittelyyn. Kestopuisissa, jo neljä vuotta säiden armoilla olleissa kehikoissa öljyämättömän ja öljytyn eron näkee ehkä parhaiten. Kuvassa käsittelemätön ja kertaalleen öljytty pinta. Toisen öljykerroksen jälkeen ruskea sävy syveni ja pinnasta tuli kuultava.  


 Jos terassiöljyä jää yhä jäljelle, eikä muita öljyttäviä pintoja ole, öljy kannattaa hävittää toimittamalla se vaarallisten jätteiden vastaanottoon. Tyhjän metallipurkin voi laittaa metallin keräykseen.

1.8.18

Wc:n raikastaminen kaapinovien listat maalaamalla


Tämän kesän projekti on ollut maalata talon valkoisten sisäovien ja ikkunoiden puunväriset listat valkoisiksi. Työ on edennyt, vaikkakin erittäin joustavalla ja rennolla aikataululla. Alakerran wc:ssä ovenkarmien maalaus laajeni myös kaappien ovien listojen maalaamiseen.


Kuivumisaikoineen useammalle päivälle jakautunut työ on nyt tehty ja tässä valmis lopputulos, valkoisella raikastettu wc.


Ylä- sekä alakaappien puiset listat ja nupit oli maalattu harmaanbeigellä maalilla. Vanhan maalin pinta oli kulunut karheaksi ajan mittaan, joten pohjatöiksi riitti tällä kertaa perustellinen maalipesu. 

Maalattava pinta on syytä karhentaa hiomapaperilla tai pohjamaalaamalla ennen varsinaista maalausta, että uusi maali tarttuu vanhan päälle mahdollisimman hyvin.


Maalaamiseen käytin samaa Tikkurilan Helmi Listavalkoista, kuin ovien ja ikkunoiden puisiin listoihin muuallakin sisätiloissa. Tämä tila ei ole varsinaisesti märkätila, koska siellä ei ole suihkua. Märkätiloihin kannattaa valita kosteutta kestävä maali.


Maalasin listat ovien sisä- sekä ulkopuolelta kolmeen kertaan. Alkuperäinen väri oli niin tumma, että se kuulsi vaaleamman maalin alta vielä kahdenkin maalauskerran jälkeen.

Levitin maalin ohuella siveltimellä. Jos maalipintaan jää häiritseviä siveltimenjälkiä tai valumia, ne voi hioa pois maalauskertojen välillä.


Ruuvasin nuppeja muutaman kierroksen irti ovilistasta, että sain levitettyä maalia nupin alle ja töpöteltyä nuppiin siististi. Lopuksi ruuvasin nupit takaisin kiinni ovilistaan.

En käyttänyt peilien ja listojen rajaamiseen maalarinteippiä enkä muutakaan rajausta, vaan maalasin listan sisäreunan ihan käsivaralla. Maalin kuivuttua raaputin reunat varovasti siisteiksi kynnellä. Alakaapeissa listan reunan yli mennyt maali ei näy, koska oven keskusta on jo ennestään valkoinen.

Lopputulos on mielestäni onnistunut ja vaivan arvoinen. Hyvässä kunnossa olevia kalusteita ei tarvinnut vaihtaa uusiin, pelkkä listojen maalaus riitti uudistamaan koko tilan ilmeen.

21.7.18

Kasvulavat paikkaan jossa ei kasva mikään


Pihalla tai puutarhassa on usein se kohta, jossa ei kasva luontaisesti mitään, rikkaruohoja lukuunottamatta. Tilanne ei ole kuitenkaan toivoton, tilan voi ottaa hyötykäyttöön korottamalla kasvualustaa esim. kasvulavoilla.

Kasvulavat voi rakentaa tilaan sopivan kokoisiksi itse tai koota ne kuormalavakauluksista. Kasvulavoilla voi kasvattaa myös kesäkukkia ja perennoja, jos ei halua viljellä hyötykasveja.


Pihassamme on isoja vanhoja koivuja, jotka käyttävät tehokkaasti ympäröivästä maasta kaiken kosteuden ja ravinteet. Koivujen lähettyvillä pärjäävät vain sitkeimmät rikkaruohot, ellei maata lannoita ja kastele säännöllisesti.


Halusin karusta alueesta vehreän, mutta helppohoitoisen ilman suurempia maansiirtotöitä. Ratkaisin asian rakentamalla alueelle kahdeksasta pienestä 60 x 80 cm lavakauluksesta neljä kohopenkkiä ja kattamalla maan kuorikatteella.


Ennen öljyämistä siistin lavakaulukset pyyhkimällä niistä irtolian ja poistamalla nitojan niitit. Sen jälkeen öljysin lavakaulukset kahteen kertaan sisä- sekä ulkopuolelta Tikkurilan mustalla Valtti Plus Terassiöljyllä.

Levitin pihalle pressun, jonka päällä kaulukset öljysin. Pressu suojasi maata lavojen alla sekä piti öljytyt lavakaulukset puhtaina. Öljytyt kaulukset eivät myöskään jääneet kiinni pressun liukkaaseen pintaan, vaan irtosivat helposti.


Levitin öljyä reilusti ensimmäisellä kerralla, koska kaulukset olivat huonokuntoisia. Öljy imeytyi huokoiseen puuhun hyvin. Toisella kerroksella öljyä kului vähemmän. Pyyhin käsittelyn jälkeen ylimääräisen öljyn puun pinnasta ja annoin kuivua yön yli molemmilla käsittelykerroilla.

Kun lavat olivat kuivuneet, mittasin niille paikat alueella ja asettelin ne paikoilleen. Leikkasin juurimatosta kasvulavojen pohjaa n. 10 cm suuremmat palat ja levitin ne lavojen pohjalle. Juurimatto estää koivujen juurien pääsyn kasvulavojen kuohkeaan multaan.


Täytin kasvulavat puutarhamullalla. Yhteen lavaan kului neljä 40 litran multasäkkiä eli yhteensä 160 litraa/kasvulava. Seuraavina vuosina kasvulavan multaa voi lannoittaa tai vaihtaa pintamullan ravinteikkaampaan.

Lopuksi levitin kasvulavojen ympärille sanomalehtiä ja niiden päälle kuorikatetta. Sanomalehdet estävät rikkaruohoja puskemasta katteen läpi.


Olen istuttanut kahdelle lavalle ruokakaupasta ostettujen ruukkusalaattien ja yrttien tynkiä. Poistin ensin varovasti muovisen korin juurien ympäriltä, tökkäsin maahan ja kastelin. Hyvin ovat lähteneet kasvuun ja tuottaneet satoa.


Yhdelle lavoista istutin puutarhamansikan taimia. Ensi kesänä lavoihin tulee mansikoiden, salaatin ja yrttien lisäksi ehkä kesäkukkia, kukkivia perennoja tai koristeheiniä.


Kasvulavoilla voi kasvattaa vaikka joka vuosi jotain uutta ja erilaista. Pihan ilme muuttuu sen mukaan, mitä lavoissa kasvaa.

17.6.18

Oviverho ja lyhennetty verhokisko


Aurinko paistaa kesäaamuisin suoraan makuuhuoneen ikkunasta ja herättää aikaisin niinäkin aamuina, kun saisi nukkua pitkään.


Ikkunat saa pimennettyä paksusta puuvillakankaasta ompelemillani laskosverhoilla, mutta koska huoneiden välillä ei ole ovea, valoa tulee myös toisen huoneen puolelta.

Ratkaisin tämän ongelman kiinnittämällä oviaukkoon verhokiskon ja aukon eteen yöksi vedettävän verhon.



Metallinen kattokisko on valkoiseksi maalattu, 150 cm Kirschin U-kisko. Se oli 125 cm leveään aukkoon liian pitkä, joten sahasin sen rautasahalla sopivan mittaiseksi.

Ruuvasin ensin kiskon toisesta päästä päätystopparin irti. Sahauksen jälkeen ruuvasin sen takaisin lyhennettyyn päähän. Stoppari kiskon päässä peittää sahauspinnan, jos ei siitä sattunut tulemaan kovin siisti.



Lyhennetyssä kiskossa oli enää 3 reikää kiinnitystä varten. Porasin lyhennettyyn päähän yhden reiän kiinnitystä varten, että kisko pysyy tukevasti katossa, eikä kiskon toinen pää jää roikkumaan painavammankaan verhon painosta.


 Ompelin oviaukkoon suoran verhon harmaasta 150 cm leveästä pellavakankaasta. Jätin kankaan sivut huolittelematta ja rypistin valmiin verhon, että se näyttäisi rennolta.

Pellavaverho on kevyt, läpikuultava ja päästää valoa läpi. Se ei pimennä makuuhuonetta, mutta siivilöi huoneeseen tulevan valon pehmeämpänä.

Jos haluaa pimentävämmän verhon, kannattaa se ommella paksummasta ja tummemmasta kankaasta. 



Kiireisinä aamuina verhon taakse on helppo piilottaa myös petaamaton sänky.


22.5.18

Ovi- ja ikkunalistojen maalaus



Tämän kesän urakaksi olen ottanut koko talon väliovien ja ikkunoiden reunalistojen maalaamisen. Ovet ja ikkunanpuitteet ovat valkoisia, mutta listat niiden ympärillä ovat samaa koivunväristä puulistaa kuin lattian rajassa. 

Valitsin listojen väriksi valkoisen, koska se on raikas, neutraali ja sopii luontevasti kehystämään jo ennestään valkoisia ovia ja ikkunoita.


Maalasin Tikkurilan Helmi Listavalkoisella kolmeen kertaan. Kolme maalikerrosta riitti peittämään puun värin. Pyyhin listat ensin Maalipesulla ja sen jälkeen vedellä. Annoin listojen kuivua niin kauan, että sain liimattua maalarinteippiä karmien ulkoreunoihin rajaamaan seinäpintaa. 

Sisäreunat maalasin vapaalla kädellä ilman rajausta, koska ikkunoiden ja ovien puitteet olivat jo ennestään valkoiset. Pienet lipsahdukset eivät näy niin helposti samanvärisessä taustassa ja maalin saa pyyhittyä tuoreeltaan pois kohdista, joihin sitä ei ollut tarkoitus laittaa.


 Urakkaa ei voi tehdä kerralla, koska maalin täytyy saada kuivua maalauskertojen välissä n. 16 tuntia. Yläkerran listat on maalattu ja nyt voi jo sanoa, että kyllä kannatti. Huoneiden ilme raikastui ja valon määrä lisääntyi.


Rappukäytävässä eron huomaa ehkä parhaiten, kun maalattua pintaa pääsee katsomaan kauempaa. 

7.4.18

Tiskiaineella ja vedellä kiinnitettävät ikkunakalvot


Eteisen kahteen ikkunalliseen välioveen tarvittiin näkösuojaa. Ovien kirkkaat lasiruudut päätettiin kalvottaa luonnonvaloa läpi päästävillä, mutta huoneesta toiseen näkymän peittävillä ikkunakalvoilla.


Toinen kalvotetuista ovista on teini-ikäisen huoneen ovi. Teini tarvitsee yksityisyyttä ja omaa rauhaa huoneessaan. Huoneen siivous voi olla suurpiirteisempää, kun sotkut piiloutuvat oven taakse. 



Toinen kalvotetuista väliovista johtaa tuulikaappiin. Yhtenäisyyden vuoksi molempien ovien ikkunalasit päädyttiin kalvottamaan samalla huurrepintaisella ikkunakalvolla.



Vedellä ja astianpesuaineella kiinnitettävää vinyylikalvoa löytyi Clas Ohlsonilta. 45 cm leveässä rullassa on 150 cm ikkunakalvoa. Kahden oven laseihin kului neljä rullaa.


Tuulikaapin oven laseissa oli aiemmin tärkkelyksellä liimatut pitsiverhot. Ikkunaruutuihin kiinnitetyt verhot pysyivät lasipinnassa hyvin, mutta irtosivat helposti vetämällä. Tärkkelys lähti lasista kuumalla vedellä ja siivousliinalla hankaamalla. 



Mittasin ovien ikkunaruudut tarkasti ja leikkasin kalvosta sopivan kokoiset palat. Sekoitin suihkupulloon astianpesuainetta ja vettä, jota suihkutin lasiin ennen kalvon kiinnittämistä. 



Kalvossa on suojamuovi, joka irrotetaan ennen kiinnittämistä. Kalvon kiiltävä tasainen puoli asetellaan lasin pintaa vasten.

Kun kalvo on lasiruudun keskellä, ilmakuplat poistetaan ikkunalastalla. Jos kalvo ei mene kerralla kohdalleen, sen voi irrottaa ja kiinnittää uudelleen. Ylimääräiset astianpesuvedet kuivataan puhtaalla nukkaamattomalla liiinalla. 


Kalvo kiinnittyy ikkunalasiin tiukasti kuivuessaan. Vinyylikalvot on helppo irrottaa lasista jälkiä jättämättä ja ne voi käyttää uudelleen.