21.12.21

Joulupallo tapetista


Ennen joulua ehtii askarrella vielä joulupalloja lahjaksi, kuuseen tai muuten vaan koristeeksi. Pallojen materiaaliksi kelpaa melkein mikä tahansa paperi tai kartonki, mitä kotoa sattuu löytymään.

Yksityiskohtainen ohje paperipalloihin löytyy täältä



Tämä kuusenpallo on askarreltu Midbec Apelviken Anemone 33000 tapetista, jolla olen tapetoinut keittiön seinät. Samasta tapetista askartelin myös kerrostähden keittiön ikkunaan.



Tapetista mukin pohjan mallin mukaan leikatut pyöreät palat ovat halkaisijaltaan 9 cm. Pallosta tuli näillä mitoilla varsin suurikokoinen ja näyttävä. Yhteen palloon pyöreitä paloja tarvitaan yhteensä 20 kpl.



Pyöreät palat taitetaan keskeltä kahtia ja liimataan keskeltä yhteen yhdellä liimaviivalla. Sen jälkeen puolikkaat palat liimataan yhteen kahdella keskikohdan viereen vedettävällä liimaviivalla.

Liimaamiseen käytin Eri Keeper -liimaa. Tiesittekö muuten, että se on alun perin kotimainen tuote ja sitä on ollut myytävänä jo 50-luvulta asti?




Anna liimausten kuivua hyvin ennen kuin jatkat seuraavaan vaiheeseen, joka onkin sitten ripustusnarun kiinnitys. Tämän tapettipallon ripustusnaruksi liimasin pätkän juuttinarua.



Avaa paperipallo varovasti ja venytä pyöreäksi palloksi. Levitä kaksi viivaa liimaa ja paina varovasti yhteen. Purista hetki liimattuja pintoja yhteen, että ne tarttuvat toisiinsa hyvin ja liima kuivuu pitäväksi. Liiman kuivuttua joulupallo on valmis ripustettavaksi.




20.12.21

Minikuuset huopapaloista


Huopakankaan pienistä tilkuista voi askarrella minikokoisia joulukuusia. Huopakuuset ovat helppoja ja nopeita askarrella, niitä voi tehdä sarjatyönä useita kerralla.



Näihin kuusiin saa käytettyä ne kaikkein pienimmätkin huopakankaan palat, mitä muista huopatöistä on jäänyt jäljelle. Pienimpiin paloihin huopakangasta tarvitaan vain 1,5 x 1,5 cm palat, joten hukkapalat tulevat hyvin hyödynnettyä.



Tee ensin kartongista kaavat, joiden mukaan palat on helppo huovasta leikata. Kaavoja tarvitaan 6 erikokoista:

1,5 x 1,5 cm

2 x 2 cm

2,5 x 2,5 cm

3 x 3 cm

3,5 x 3,5 cm

4 x 4 cm

Yhteen kuuseen leikataan huovasta 5 kpl samankokoisia paloja.



Päällekkäin pinoksi aseteltujen huopapalojen keskeltä pujotetaan parsinneulalla lanka tai naru. Käytin näihin kuusiin hopealankaa. Koska lanka oli ohutta, laitoin 4 lankaa yhteen.

Kuusen jalaksi voi leikata huovasta samankokoisia pyöreitä huopapaloja ja pujottaa ne lankaan. Jalaksi voi pujottaa myös pinon nappeja, puupallon tms. Näihin kuusiin en laittanut jalkaa lainkaan, vaan solmin langan pohjaan kahdella päällekkäisellä hevosenhäntäsolmulla.



Kuusen latvaan voi pujottaa tähdenmuotoisen napin, paljetin, kulkusen tai puupallon. Koristelussa saa käyttää mielikuvitusta ja kaikkea mitä kotoa varastoista sattuu löytymään.

  Kuusen latvassa ylimmän huopapalapinon läpi pujotettu lanka solmitaan hevosenhäntäsolmulla. Lanka jaetaan kahteen säikeeseen ja toiseen pujotetaan esim. kulkunen. Jaetut säikeet solmitaan yhteen ja lopuksi kaikki langat solmitaan yhteen ripustuslenkiksi hevosenhäntäsolmulla.



Lopuksi kuusi viimeistellään kääntämällä lankaan pujotetut palat eri suuntiin niin, että kuusille syntyy "oksat". Kuusia voi muotoilla myös niin, että jättää huopapalojen läpi pujotetun langan vähän löysälle. Silloin huopapalat asettuvat vinoon ja kuusi on hauskasti kenossa.



Ohjeen huopakuusiin löysin täältä.


19.12.21

Tapetista taiteltu kerrostähti ikkunaan


Meillä Kotona -sivuston ohjeen kerrostähti on taiteltu leivinpaperista, voimapaperista ja kartongista. Taittelin kerrostähden muuten ohjeen mukaan, mutta käytin siihen jämätapettia.



Tapetti on seinään liimattava non-woven -tapetti Midbec Apelviken Anemone 33000. Samaa tapettia olen liimannut keittiön kahteen seinään.




Tapetista leikattujen ja haitareiksi taiteltujen tapettiarkkien kiinnittämiseen käytin juuttinarua.

 


Kun jokainen tapettiarkki oli taiteltu, leikkasin niiden päät teräviksi sakaroiksi.

 


Seuraavassa vaiheessa liimasin keskeltä juuttinarulla kiinnitettyjen haitarien sivut yhteen niin, että niistä muodostui pyöreitä tähtiä. Naru jäi toistaiseksi tähtien keskelle.




Tähtiä on tässä vaiheessa yhteensä 6 kpl, kolmea eri kokoa.




Kolme eri kokoista tähteä kiinnitetään ohjeen mukaan yhteen kuumaliimalla tai narulla. Irrotin aiemmin tähtien keskelle solmitut narut ja pujotin yhden pidemmän juuttinarupätkän kolmen tähden läpi niin, että solmu jäi isoimman tähden takapuolelle. Apuna narun pujottamiseen käytin virkkuukoukkua.




Kiinnitin keskimmäisen tähden tapetin valkoinen taustapuoli päällepäin.




Lopuksi molemmat kolmikerroksiset tähdet kiinnitetään toisiinsa. Ohjeessa kiinnitys tehdään kuumaliimalla tai solmimalla narut yhteen. Käytin tässäkin jälkimmäistä tapaa. Lopuksi solmin tähtien keskelle kaksinkertaisen juuttinarun ripustuslenkiksi.



  
Kun kerrostähden ripustaa riittävän lähelle ikkunaa (niin että tähti koskettaa ikkunaa), se pysyy paremmin paikoillaan, eikä pyöri ripustusnarun ympäri.


5.12.21

Kalkkimaalin päälle kalustemaalia


Kalkkimaalilla pystyy maalaamaan melkein mitä tahansa pintaa poistamatta alla olevaa käsittelyä. Se sopii siis maalattavaksi kalustemaalin päälle, mutta siitä ei ollut varmaa tietoa, voiko kalkkimaalin päälle maalata kalustemaalilla.

Olin maalannut tämän emännänkaapin jo kahteen eri kertaan, ensin kalustemaalilla ja sitten päälle kalkkimaalilla. Alkuperäisen maalin olin hionut pois ennen ensimmäistä maalausta. 

Koska tiesin, että käyttämäni kalkkimaali sekä kalustemaali olivat vesiohenteisia, uskalsin lähteä kokeilemaan kolmatta maalikerrosta vesiohenteisella kalustemaalilla.



Kalkkimaalin pinnassa oli kalustevaha. Ehkä juuri vahan ansiosta kalkkimaalipinta oli hyvässä kunnossa. Hioin vahatun pinnan kevyesti ennen maalaamista. Samalla irtosi myös huokoiseen kalkkimaalipintaan kiinnittynyt lika. Maali kuin maali tarttuu paremmin karhennettuun, puhtaaseen pintaan.




Maalasin tupakaapin kahteen kertaan vesiohenteisella Helmi-kalustemaalilla. Käytin maalaamiseen sivellintä. Siveltimen jäljet näkyvät maalipinnassa, vaikka hioin maalatun pinnan ensimmäisen maalauskerran jälkeen. Kauempaa katsottuna siveltimen jäljet eivät näy. Käsin maalatussa pinnassa käden jälki saakin näkyä.




Maalatun kaapin väri ei ehkä tule kuvissa esille ihan sellaisena kuin se oikeasti on, mutta väri on Tikkurilan värikartan V447 Serpentiini. Aiemmin emännänkaappi oli vaaleanharmaa. Harmaa peittyi kahdella maalauskerralla kalustemaalin alle. Värit ovat sävyiltään lähellä toisiaan ja suurin piirtein yhtä vaaleita.

Jos tumman sävyn päälle haluaa vaaleampaa, kannattaa pinta maalata ensin valkoisella tartuntapohjamaalilla. Silloin tumma sävy ei kuulla vaalean läpi.


Kuva: Tikkurila

Kalustemaali tarttui hyvin kalkkimaalilla maalattuun pintaan ja levittyi hyvin. Jos siveltimen jälkiä ei lasketa, maalatusta pinnasta tuli tasainen. Maalit eivät reagoineet toisiinsa mitenkään, joten kokeilu onnistui.

Puolihimmeä kalustemaali on kiiltävämpää (ja kestävämpää) kuin kalkkimaali. Sen pinta hylkii paremmin likaa ja on helpompi puhdistaa pyyhkimällä. Toisaalta harmaassa kalkkimaalilla maalatussa pinnassa lika ei niinkään näkynyt.




Maalasin tupakaapin sisällä. Maali kuivui nopeasti ja oli hajutonta. Lattian suojasin sanomalehdillä, paperin ylittäneet maaliroiskeet pyyhin pois tuoreeltaan.

Kaiken kaikkiaan kaapin maalaamiseen kului muutama päivä. Maalin piti antaa kuivua ennen seuraavaa maalikerrosta. Hionnasta tuli jonkin verran pölyä. Hiomapöly kannattaa pyyhkiä ja imuroida heti pois, ettei se leviä ympäriinsä.



Kun kaappi oli maalattu, tapetoin sen taakse jäävän seinän kaapin väriin sopivalla tapetilla. Tapetti on Midbecin Apelviken Anemone, väri 33000. Maali ja tapetti muuttivat tilan ilmettä todella paljon. Tila näyttää nyt kodikkaammalta ja raikkaammalta, kaappi ja seinä kuin uusilta. Kokeilu oli onnistunut kaikin puolin.