29.6.14

Kalkkimaalilla maalattu tupakaappi


Muurame Huonekalutehdas Oy:n tupakaappi on kulkenut mukanani jo  kolmella eri paikkakunnalla. Sille ei ole ollut tilaa pienissä asunnoissa ja se on joutunut odottamaan varastoissa sijoituspaikkaa. 

Varastoissa vietettyjen vuosien jälkeen ja usean muuton kokeneena se oli saanut pintaansa kulumaa ja naarmuja. Tupakaappi pääsi nyt paraatipaikalle olohuoneeseen. Ensin se oli vain kunnostettava arvoiseensa kuntoon.


Sain kokeiltavakseni Kirstulan Vanhassa Puodissa myytävää Jeanne d'Arc Living Vintage Paint -kalkkimaalia. Väriksi valitsin harmaan sävyn nimeltä Soft Linen.

Kalkkimaalilla maalattaessa pohjatöitä (hionta, pohjamaalaus) ei tarvitse tehdä, vaan sillä voi maalata vanhan maalin päälle. Tupakaappi oli maalattu vesiliukoisella Helmi-kalustemaalilla. Pyyhin kaapista vain pölyt kostealla rievulla ennen maalaamisen aloittamista.

Vintage Paint -kalkkimaali on valmista sellaisenaan. Purkin maali kannattaa sekoittaa hyvin ennen maalaamista. Vesiliukoista maalia voi laimentaa vedellä, jos siitä haluaa vaaleamman ja riittoisamman. 


Kalkkimaali levittyi hyvin ja oli hajutonta. Maali myös kuivui nopeasti.

Maalattu pinta on silkinsileä ja mattapintainen. Vastamaalatun kaapin väri oli tummanharmaa heti maalaamisen jälkeen, mutta vaaleni kuivuessaan. Lopullinen väri tulee esille, kun maali on kuivunut.

 Kalkkimaali on erittäin riittoisaa. Maalasin tupakaapin kolmeen kertaan. 0,7 litran purkista maalia jäi vielä reilusti jäljellekin.


Maalipinnan voi käsitellä kulustusta kestäväksi (pöytien pinnat, huonekalut yms.) tummalla tai värittömällä vahalla. Vahaamalla pintaan saa patinaefektiä. Vahan käyttö antaa maalipinnalle myös suojaa ja helpottaa puhtaanapitoa. Viimeistelen kaapin vielä kevyesti vahaamalla.

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan kalkkimaalia. Se on helppoa, maali on peittävää, riittoisaa ja maalatusta pinnasta tulee pehmeän silkkimäinen. Kalkkimaali sopii hyvin juuri vanhojen huonekalujen maalaamiseen.


30 comments :

Marika kirjoitti...

Kiitos kalkkimaali-postauksesta! Olen itse myös ajatellut ostaa kalkkimaalia ja kokeilla sitä lipastoon. onko todellakin niin, ettei pohjatyötä (entisen maalin / lakan rapsutus) tarvitse tehdä? Olisipa kiva, että se "ikävin" vaihe jää pois :) Heti ensi viikolla taidan rientää ostoksille :)

Anonyymi kirjoitti...

Todella upea!Mitenhän tämä maali sopisi keittiön kaappeihin ja voi varmaan käyttää ruiskumaalauksessa?Kestääköhän keittiön kosteutta eli ajottaisia vesiroiskeita?

Unknown kirjoitti...

Vaikuttaa kokeilun arvoselta maalilta jos todella noin helppoa ja toimivaa :)

Aarnilintu kirjoitti...

Aivan upea kaappi! Eleettömän kaunis. Maalasitko telalla vai siveltimellä? Jälki on todella tasaisen kaunis.

Anonyymi kirjoitti...

Todella kaunis ja tasainen jälki. Onko tosiaan niin ettei tarvitse hiontaa? Lakkapintaonen pöydänpinta varmaan täytyy hioa?
T.paula

Anonyymi kirjoitti...

Ohensitko maalia?

Miia kirjoitti...

Kalkkimaali sopii vesiohenteisen maalin päälle. En tiedä, voiko sillä maalata lakatun pinnan päälle. Hioisin lakattua pintaa karheammaksi, että maali tarttuu paremmin. Lisätietoa kalkkimaaleista ja niillä maalaamisesta voi kysellä osoitteesta posti(ät)kirstulanvanhapuoti.fi. :)

Miia kirjoitti...

Kiitos. :) Maalattu pinta kannattaa suojata kulutusta kestäväksi vahaamalla. Olen pyyhkinyt maalaamani kaapin tasoa kostealla. Lika tuntuu imeytyvän huokoisen maalin pintaan, ellei tahroja pyyhi heti. Aion vahata kaapin vielä, että se kestää paremmin käyttöä ja hylkii likaa. Vaaleassa värissä lika näkyy paremmin kuin tummassa.

Meillä kotona maalla valkoista kalkkimaalia ruiskutettiin aika ajoin eläinsuojien seiniin. Se kesti kovaa kulutusta ja vesipesua. En tiedä, ovatko nämä nykyiset sisustusmaalit vastaavanlaisia kuin ne perinteiset, jotka sekoitettiin jauhona veteen. Lisätietoa kalkkimaaleista ja niillä maalaamisesta voi kysellä osoitteesta posti(ät)kirstulanvanhapuoti.fi. :)

Miia kirjoitti...

Kannattaa kyllä kokeilla. Maalaaminen on helppoa ja mukavaa, maali hyvin levittyvää ja riittoisaa, eikä millään muulla maalilla ole saanut noin silkkisen pehmeää pintaa. :)

Miia kirjoitti...

Kiitti. :) Maalasin siveltimellä. Maali tasoittui tosiaan hyvin ja oli peittävää jo ensimmäisen kerroksen jälkeen.

Miia kirjoitti...

Maalasin kalkkimaalin vesiohenteisen Helmi kalustemaalin päälle ilman hiontaa, pyyhin kaapista ennen maalaamista vain pölyt.

Luulenpa, että lakkapintaa joutuu hiomaan ennen maalaamista. Ainakin sen verran, että saa kiiltävän pinnan rikki ja kalkkimaalin tarttumaan paremmin. En valitettavasti osaa sanoa, miten lakka käyttäytyy maalin alla. Kannattaa kysyä lisätietoa maalien myyjältä: posti(ät)kirstulanvanhapuoti.fi. :)

Miia kirjoitti...

En ohentanut, sekoitin vain maalin hyvin ennen maalaamista. Vedellä ohentamalla maalista saa ohuempaa, vaaleampaa ja riittoisampaa. (:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos hyödylllisestä postauksestasi! Todella kaunis lopputulos!

Miia kirjoitti...

Oli kiva kokeilla itselle uutta maalia. Kiva myös, että kokeilusta ja kokemuksista oli hyötyä muillekin. :)

Manria kirjoitti...

Kiitos tästä! Etsin tietoa noiden kalkkimaalien riittoisuudesta ja täältä sen löysin :)

Miia kirjoitti...

Kiva kuulla, että kokeilustani oli hyötyä muillekin. :D

Anonyymi kirjoitti...

Hei, millä levit vahan maalipinnan päälle. Itsellä olisi tarkoitus ostaa kyseistä maalia sekä vahaa.

Miia kirjoitti...

Hei, levitin ja hieroin vahan maalin päälle nukkaamattomalla rievulla. Rievuksi käy esim. vanha t-paita, joka on pesty niin moneen kertaan, ettei siitä enää irtoa nukkaa.

Täältä löytyy juttua kaapin vahaamisesta: http://tee-se-itse-sisustusideat.blogspot.fi/2014/08/tupakaapin-vahaus.html.

Elämää keltaisessa puutalossa kirjoitti...

Ihana tupakaappi! Itse kokeilin samaa maalia vitriiniin ja hyllykköön, en tehnyt muuta kuin pölyt pyyhin ensin. Tätä maalia voi suositella muillekin kokeiluun!

Miia kirjoitti...

Kiitos! :) Olen kanssasi samaa mieltä kalkkimaalista, se on todella kiva ja helppo käyttää. Parasta on, että sillä voi maalata melkein mille pinnalle tahansa.

Anonyymi kirjoitti...

Hei, Hieno kaappi ja hyvin sait maalin riittämään ohentamatta, kolmeen kerrokseen. Itse maalasin kaksi hyllykköä (1 kpl 170x65 cm) eikä maali riittänyt kuin yhteen kerrokseen vaikka sitä ohensinkin aika paljon. Pintaa tosin oli myös paljon koska hyllyköistä vain takaseinä jäi maalaamatta. Lisäksi hyllyt olivat uusia liimapuulevystä tehtyjä joten ehkä maalia "imeytyi" enemmän. Nyt hakemaan toinen purkki niin saan maalattua toisen kerroksen. Enempää en laitakaan mutta lsään vielä vahakerroksen joka antaa maalin vörille vielä oman vivahteen. Maali oli Soft sand ja vaha on valkoinen. Olen maalannut muutakin näillä maaleilla ja hyviä ovat se on pakko todeta.

Miia kirjoitti...

Olen samaa mieltä. :) Ehkä se tosiaan vaikutti asiaan, että maalattava pinta oli käsittelemätön. Pohjamaali olisi varmaan auttanut, mutta eihän sitä kokeilematta voi tietää ja kun kalkkimaalin sanotaan sopivan kaikille pinnoille. Mutta hyvä siitä tulee, kun saat maalattua vielä toiseen kertaan ja vaha viimeistelee lopputuloksen. :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
hieno on kyllä lopputulos kaapissasi. Itselläni on vanha senkki kooltaan 170x90x50, hioin siitä entisen maalipinnan, mutta en kuitenkaan puupinnalle asti. Maalasin innoissani, ohentamattomalla maalilla ja ensimmäisen maalauksen jälkeen pinta ei ollut todellakaan silkinsileä, vaan pinnassa näkyi kaikki pensselin vedot. Maalasin nyt senkin toiseen kertaan ja mielenkiinnolla odotan lopputulosta (0.7L purkki meni kokonaan).
Pahoin pelkään että lopputulos on edelleen "rantuinen", missähän vika.
Liekköhän pensseli on vääränlainen, vaikka ostin luonnonkuitu pensselin alanliikkeestä.

-Tiina-

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Nyt kun on aikaa kulunut maalauksesta niin miten on kestänyt kulutusta? Itsekin vetolaatikostoa mietin maalaavani, mutta hankautuuko maali pois helpolla laatikoiden sivuista?

Miia kirjoitti...

Vaikea sanoa näkemättä, mutta yksi syy voi olla se, että maalia tuli siveltyä liia paksusti. Maali levittyy ja maalattu pinta tasoittuu kuivuessaan paremmin, kun malttaa levittää ohuesti, vaikkakin sitten useamman kerroksen.

Kun maali on kuivunut, kannattaa tehdä kevyt välihionta. Sillä saa pahimmat valumat ja pensselin vetojäljet tasaiseksi ennen seuraavan maalikerroksen levittämistä. Maalipinnasta tulee sileämpi ja tasaisempi, kun sen levittää tasaiseksi hiotulle pinnalle.

Pensseleissäkin on eroja, kannattaa kysyä maalikaupasta, mitä suosittelevat minkäkin maalin kanssa.

Miltäs senkki näyttää nyt? Vieläkö jaksat hioa pinnat tasaisiksi ja maalata kertaalleen? :)

Miia kirjoitti...

Maali on pysynyt hyvin päivittäin käytössä olevassa kaapissa. Ainoa kohta, josta maali on lähtenyt ohenemaan ja puupinta kuultamaan läpi, on eniten käytetyn laatikon nuppi. Ratkaisin tämän ongelman vaihtamalla laatikoiden paikkaa. ;)

Laatikoiden ulkosivut maalasin puoleen väliin asti. Kyllä sivuillakin on maalipinta alkanut käytössä ohenemaan. Mielestäni se ei haittaa, kun sivut eivät ole koko ajan näkyvillä. Maalatun ja maalaamattoman pinnan jyrkkä raja on alkanut hävitä, kun maali kuluu sivuilta. Melkeinpä parempi niin. :)

Lauri kirjoitti...

Ihan vain tiedoksi, että kyseinen maali EI OLE KALKKIMAALIA.

Miia kirjoitti...

Sulla on ilmeisesti parempaa tietoa maalista? Kerro ihmeessä meille kaikille. :)

Anonyymi kirjoitti...

Kyseinen maali tosiaan ei ole kalkkimaalia, vaan liitumaalia jota saa esimerkiksi Tikkurilan valmistamana lähes kaikista rautakaupoista myös sävytettynä kaikkiin sävyihin. Sekaannus tulee kun englanninkielinen sana chalk voidaan helposti suomentaa väärin.

Miia kirjoitti...

Ok, kiitos tiedosta. Kuulostaa tosiaan siltä, että kyseessä on käännöskukkanen.

Lähetä kommentti