26.5.24

Pyöreä pitsihelmainen pöytäliina applikoiduilla kuvioilla


Olen ostellut kangaspaloja täällä Tampereella Nextiilistä. Sinne kierrätettäviksi lahjoitetut tekstiilit ja kankaat lajitellaan tarkasti. Myyntiin päätyy uusia, sekalaisen kokoisia kangaspaloja, jotka myydään edullisesti kilohinnalla. Olen tehnyt paljon hyviä kangas- ja ompelutarvikelöytöjä niin kauan kuin Nextiili on ollut täällä olemassa.

Koska kankaat ovat paloja, yhtä kangasta on saatavana vain sen verran kuin sitä sattuu olemaan. Kangaspaloja yhdistelemällä palat saa riittämään suurempiinkin töihin.Löysin sinivalkoista raitakuvioista puuvillakangasta n. 140 x 140 cm kokoisen palan. Se riitti pöytäliinaan halkaisijaltaan 57 cm pyöreälle rottinkipöydälle. Halusin liinasta kuitenkin pidemmän ja ratkaisin asian ompelemalla sen reunaan leveän pitsinauhan mahdollisimman kapealla saumanvaralla.Leikkasin kangaspalasta pyöreän ja huolittelin reunat saumurilla. Sen jälkeen neulasin pitsin kankaan reunaan oikealle puolelle. Pitsi näytti samalta molemmin puolin, joten ei ollut väliä, kummin päin sen neulasi.

Pitsinauhan yläreunan neulasin ihan kankaan reunaan kiinni. Oikeasti se pitäisi neulata 1 cm kankaan reunasta ja ommella 1 cm pitsinauhan reunasta, että saumanvaran saa käännettyä kaksin kerroin nurjalle. Silloin saumasta tulee huolitellumpi.

 


Koska nyt kuitenkin päädyin lisäämään liinalle pituutta, ompelin reunapitsin 1 cm etäisyydeltä kankaan ja pitsinauhan reunasta.Olin mitannut pyöreän kankaan reunan ja pyöristänyt määrän yläkanttiin, että osasin ostaa reunapitsiä oikean määrän. Sitä kuluu yllättävän paljon.

En ommellut pitsinauhaa kerralla ympäri, vaan jätin nauhan molemmista päistä n. 20 cm ompelematta. Mittasin tarvittavan määrän ja leikkasin nauhan toisen pään sopivan mittaiseksi. Sen jälkeen huolittelin nauhojen päät saumurilla ja ompelin ne ompelukoneella yhteen. Sopivan mittaiseksi renkaaksi ommeltu nauha oli nyt helppo ommella kankaan reunaan.
Pitsinauhan kiinnityksen jälkeen käänsin ja silitin reunan niin, että 1 cm saumanvara kääntyi siististi nurjalle puolelle. Sitten ompelin tikkauksen 0,5 cm päähän käännetyn kankaan reunasta pitämään nurjalle käännetyn saumanvaran paikoillaan.
Tässä vaiheessa huomasin, että pöytäliinan kankaassahan on pieni reikä. Piti keksiä keino, millä sen saa paikattua ja piiloon. Siitä lähti idea kuvioiden applikointiin liinan kankaan päälle.

Koska pöytäliina tulee terassin pienelle pöydälle, jonka ääressä on tarkoitus kahvitella, kuvioksi valikoitui luonnollisesti kahvikuppi. Pinterestistä löytyi erilaisia printattavia kahvikuppikuvioita. Niiden avulla leikkasin päälle ommeltavat kuviot yksivärisestä, pilkullisesta ja kukallisesta kankaasta. Kahvikuppikuviot löytyvät täältä.
Kiinnitin silitettävän liimakankaan kuvioiden taustalle, sommittelin yhteensä 10 kuppia liinan reunoja kiertämään ja ompelin ne suoralla ompeleella pöytäliinan kankaaseen. Kuvioiden ääriviivat voi myös ommella tiheällä siksakilla. Lopuksi leikkasin varovasti kuppien korvien sisältä kankaan pois niin, että pohjakangas tuli näkyviin.
Pöytäliinasta tuli kommelluksista huolimatta oikein kiva ja hauska. Se sopii hyvin yhdistettäväksi viime kesänä tilkuista ompelemieni sinisävyisten istuintyynyjen kanssa. Suurin osa istuintyynyjenkin kankaista on löytöjä Nextiilistä.