30.6.24

Kotelo harkkosaksille


Tämä säilytyskotelo on ommeltu tavallisia saksia kookkaammille harkkosaksille valmista kaavaa jonkin verran suurentamalla. Normaalikokoisille saksille tarkoitetun kotelon tulostettava pdf-kaava löytyy täältä ja ohjevideo ompeluun taas täältä.

Tarkista kaavan koon sopivuus omille saksillesi ja pienennä/suurenna tarvittaessa ennen kuin ryhdyt tuumasta toimeen. Muista jättää myös 1 cm saumanvarat.



Kankaiseen saksikoteloon tarvitaan pala puuvillakangasta päälliseen ja vuoriin, liimattavaa tukikangasta, ohutta vanulevyä, (terenauhaa) ja väreihin sopiva, 25 cm pitkä vetoketju. Ripustuslenkin voi jättää kokonaan pois tai ommella kankaasta/valmiista nauhasta.




Kankaista leikataan kaavan mukaan yhteensä 4 kappaletta, 2 päällepäin näkyvää ja 2 vuoria varten.




Päällepäin näkymään jääviin kappaleisiin silitetään nurjalle puolelle tukikangasta ja tikataan vanulevyä. Vaaleaan kankaaseen sopii mustaa paremmin valkoinen tukikangas. Kuten kuvasta näkyy, musta tukikangas kuultaa jonkin verran valkoisen kankaan läpi.

Ripustuslenkki neulataan toisen päällyskappaleen oikealle puolelle ja ommellaan paikoilleen 0,5 cm etäisyydeltä reunasta.



Vetoketjun päät on hyvä taittaa ja ommella muutamalla pistolla pysymään sivuilla. Silloin vetoketju asettuu siistimmin paikoilleen.

Seuraavaksi vetoketju ommellaan päällyskankaan ja vuorin väliin vetoketjun molemmilta sivuilta. Vetoketjun ompeluun kannattaa käyttää ompelukoneen vetoketjupaininjalkaa.

Kun vetoketju on ommeltu, työ käännetään oikein päin ja silitetään. Vetoketjun molemmille puolille voi ommella tikkaukset.



Jos haluat korostaa säilytyspussin reunoja, päällyskappaleiden väliin voi ommella terenauhaa.

Terenauhaa saa ostaa valmiina tai sitä voi tehdä itse vinonauhasta ompelemalla sen väliin nyöriä. Ompelukoneessa on yleensä mukana tereen ompeluun tarkoitettu paininjalka. Tarkempi ohje terenauhan valmistukseen löytyy täältä

Jos kuulostaa liian hankalalta, mutta haluat kokeilla kuitenkin, käytä valmista terenauhaa, kuten tässä on käytetty. Jos ajatus tereen ompelusta ylipäätään ei kuulosta hyvältä ajatukselta, unohda se ja jatka ompelemalla kangaspussin pohja.

Pohja muodostuu, kun taitat pussin päällys- ja vuorikappaleet vastakkain. Ompele reunojen ympäri, mutta muista jättää kääntöaukko. Silitä kääntöaukon reunat, että saat sen myöhemmin taitettua siististi ja ommeltua yhteen.




Leikkaa saumanvaroihin hakkeja tai leikkaa saumanvarat kapeammiksi harkkosaksilla, niin saat muotoiltua pussin paremmin muotoonsa. Käännä pussi kääntöaukon kautta oikein päin ja ompele vuoriin jätetty kääntöaukko kiinni ompelukoneella tai käsin.

Voit viimeistellä saksikotelo haluamallasi tavalla, vaikkapa pujottamalla koristenauhaa vetoketjuun.



28.6.24

Nepparipussi kangassaksille


Kangassaksien läpälliselle säilytyspussille löytyi malli Pinterestiä selaamalla. Sovelsin valmista mallia ja ompelin pussin neljästä erilaisesta mustavalkoisesta puuvillakankaasta.



Valmiin kaavan tämän saksipussin ompeluun voi tilata täältä. Voit myös piirtää kaavan itse tällä ohjevideolla näkyvien mittojen avulla.




Säilytyspussin ompeluun tarvitaan puuvillakangasta, ohutta vanulevyä, vinonauhaa ja neppari. Pussille voi ommella myös ripustuslenkin kankaasta, vinonauhasta, koristenauhasta, nahasta tms. Nepparin voi korvata painonapilla.




Kaavan mukaan piirretään ja leikataan kaksi samanlaista kappaletta.

Jos haluat ommella saksikotelon useita eri kankaista yhdistämällä, helpointa on valita kankaita, joiden kuviota ei tarvitse asetella tiettyyn suuntaan. Tai sitten pitää jaksaa olla tarkkana siitä, miten päin kankaat leikkaa ja ompelee yhteen, että kuviot tulevat valmiiseen koteloon oikein päin.




Olin alun perin ajatellut, että kolmesta ruutukankaasta yhdistetty kappale on säilytyspussin ulkopuoli. Lopulta siitä tuli kuitenkin pussin vuori eli sisäpuoli. 

Jos alun perin vuoriksi tarkoittama kappale olisi ollut vuorina, kankaan perhoset olisivat olleet läpän sisäpuolella nurinpäin. Ongelma olisi ratkennut, jos olisin leikannut uuden läpän perhoskankaasta perhoset toisin päin. Päädyin kuitenkin helppoon ratkaisuun ja vaihdoin vuorikappaleen pussin päällyskankaaksi.




Kangaskappaleiden väliin tikataan ohut vanulevy. Tikkaukset voi ommella ruutukankaan ruutujen suuntaisesti. Tikkauksen jälkeen reunat siistitään leikkaamalla vanulevy kankaan reunojen mukaisiksi.




Saksikotelon suulle ommellaan vinonauhaa.




Vinonauhaa ommellaan myös koko kotelon ympärille.




Vinonauha samalla huolittelee sekä kiinnittää reunat ja kappaleesta muodostuu pussi.




Vinonauha käännetään kulmissa.




Lopuksi kotelon läppään ommellaan neppari tai kiinnitetään painonappi.


24.6.24

Säilytyspussi pienille teräväkärkisille ompelusaksille


Ensin piti ommella säilytyspussi vain yksille saksille, mutta koska kivoja malleja löytyi niin paljon ja saksiakin useita erilaisia, innostuinkin ompelemaan kolme.

Tässä ompeluohje pienille teräväkärkisille saksille tarkoitetulle säilytyskotelolle. Ohjetta voi vapaasti soveltaa omien mieltymysten mukaan.

 



Piirsin saksikotelon kaavan itse. Käytin mallina saksia, joille kotelo oli tarkoitus ommella. Huomioi kaavaa piirtäessä 1 cm saumanvarat. Ne voi piirtää kaavaan jo valmiiksi, jolloin kankaasta voi leikata suoraan kaavan mukaiset kappaleet.

Valmiitakin tulostettavia kaavoja saksipussille löytyy googlaamalla esim. hakusanoilla "free scissors case/holder pattern/template".




Saksipussiin tarvitaan puuvillakankaan lisäksi ohutta vanua ja vinonauhaa. Kankaasta ommellun lenkin voi korvata halutessaan pyöreällä kuminauhalla.




Kankaasta leikataan kaavan mukaan 3 samanlaista kappaletta, 1 etukappale ja 2 takakappaletta. Jos etukappaleeseen valitsemasi kangas ei ole samanlainen molemmilta puolilta (=käännettävä), leikkaa ja ompele myös etukappale kahdesta kappaleesta.

Takakappaleiden väliin leikataan pala ohutta levyvanua. Vanu kiinnitetään kappaleiden väliin päältä tikkaamalla. Jos ompelet etukappaleen kahdesta kappaleesta, kankaiden väliin voi tikata vanua.

Tikkaamisen jälkeen liika vanu leikataan reunaa pitkin pois.




Etukappaleen reunaan ommellaan pätkä vinonauhaa.

Vinokaitaleella huoliteltu reuna asettuu puoliympyrän muotoon helpommin, kun saumanvaroihin leikataan pieniä halkioita ja silitetään ompelun jälkeen.




Etukappaleen yläosa taitetaan ja silitetään oikealle puolelle.

Tässä vaiheessa takakappaleen yläreunaan neulataan ripustuslenkki. Ripustuslenkki ommellaan takakappaleeseen 0,5 cm etäisyydeltä reunasta.




Etu- ja takakappaleet asetetaan päällekkäin ja niiden reunaan ommellaan vinonauha. Vinonauha ommellaan 1 cm etäisyydelle reunasta, ensin kotelon takapuolelle. Sen jälkeen vinonauha käännetään reunan yli ja ommellaan reunaa pitkin etupuolelta samalta etäisyydeltä kuin takapuolelta aiemmin.




Vinonauha yhdistää ja samalla huolittelee kappaleiden reunat.



  
Saksikotelo on nyt valmis. Voit koristella sen eri tavoin, vain mielikuvitus on rajana.




Jos haluat, voit ommella ripustuslenkin vielä oikealta puolelta vinonauhan reunaan. Silloin lenkki pysyy paremmin pystyssä, eikä käänny kotelon etupuolelle.

Jos taas haluat, että puoliympyrä taittuu säilytyspussille kanneksi, voit ommella etupuolelle napin. Silloin pussin voi tarvittaessa sulkea napilla ja lenkillä niin, etteivät sakset putoa sen sisältä kuljetuksessakaan.




20.6.24

Vetoketjullinen Box Pouch tilkuista


Kaikki lähti siitä, kun hankin itselleni joululahjaksi uuden saumurin. Tarvitsin sille tietenkin hupun ja alustan, alustaan kiinnitettäviä pusseja/taskuja ompelutarvikkeille, koreja pikkutavaroille, kotelot kangassaksille, neulatyynyn sekä maton paininjalan alle. Ompelin kaikki samoista mustavalkoisista puuvillakankaista. Kun nämä kaikki oli ommeltu, jäljelle jääneistä kangaspaloista leikatuista tilkuista sai vielä tehtyä vetoketjullisen box pouchin eli laatikkomallisen säilytyspussin.

Kerron luettelemistani ompelutöistä seuraavissa postauksissa. Keskitytään nyt tässä postauksessa tilkkuihin, tikkaukseen ja box pouchin ompeluun.



Box pouchin ompeluun tarvitaan päällyskankaiden lisäksi vuorikangasta, silitettävää tukikangasta, ohutta vanulevyä, vinonauhaa ja vetoketju.



Leikkasin siis jämäkankaat 5 x 5 cm kokoisiksi tilkuiksi leikkuualustan ja pyöröleikkurin avulla. Tilkkuja oli yhteensä 91 kpl.



Ompelin tilkut yhteen 0,5 cm saumanvaroilla niin, että niistä muodostui seitsemän 13 tilkun riviä. Tilkkutyön koko oli silloin 28 x 52 cm. Näillä mitoilla valmiin box pouchin leveys on 17 cm, pituus 16 cm ja korkeus 8 cm. Leveysmittaan sisältyy 1 cm, jonka verran vetoketju näkyy oikealla puolella. Käyttämäni vetoketjun pituus on 25 cm.

Jos haluat ommella box pouchin tietyillä mitoilla, voit käyttää apuna kokolaskuria.



   Tilkkurivien ompelun jälkeen nurjalle puolelle jäävät saumanvarat kannattaa silittää auki. Silloin seuraavan rivin ompelu helpottuu.



Tilkkutyön taakse voi silittää liimakankaan. Se antaa laatikkomalliselle säilytyspussille ryhtiä.

Seuraavaksi leikataan ohuesta vanulevystä tilkkutyötä vähän isompi pala, koska vanu saattaa liikkua tikatessa. Vanu tikataan tilkkutyöhön tilkkuruutujen kulmia pitkin.



Silitä tikattu tilkkutyö, leikkaa vanulevyn reunat tasaisiksi ja siksakkaa reunat.

Nyt voit leikata vuorikankaasta tilkkutyön kokoisen palan.



Neulaa ja ompele vetoketjun toinen puoli päällyskappaleen ja vuorin reunaan. Tämä onnistuu yhdellä ompeleella, kun asettelet vetoketjun ja päällyskankaan sekä vuorikankaan oikeat puolet vastakkain. Ompele 1 cm etäisyydeltä kankaiden reunasta. Käytä ompelukoneen vetoketjupaininjalkaa, että pääset ompelemaan vetoketjun läheltä sen hampaita.



Ompele vetoketjun toinen puoli samalla tavalla.




Nyt vetoketju jää päällyskappaleen ja vuorin väliin siististi. Voit halutessasi ommella vetoketjun molempiin reunoihin tikkaukset.



Käännä kappale oikein päin niin, että vetoketju jää keskelle. Neulaa kankaasta ommellut lenkit vetoketjun päihin box pouchin oikealle puolelle. Ompele lenkit saumanvaroihin 0,5 cm etäisyydeltä reunasta. Lenkit voi ommella myös valmiista nauhasta, nahasta jne.

Ompelin lenkit kahdesta 4 x 6 cm (sis. saumanvarat) kangaspalasta. Taitoin kaitaleet pituussuunnassa puoliksi ja ompelin pitkät sivut 0,5 cm etäisyydeltä reunoista yhteen. Käänsin oikein päin, silitin ja taitoin kaitaleet lenkeiksi.



Nyt kun lenkit ovat paikoillaan, voit ommella box pouchin päädyt 1 cm etäisyydeltä reunasta.

Jos haluat, voit siistiä sisäpuolelle jäävät saumanvarat ompelemalla niihin vinonauhaa. Ennen vinonauhan ompelua saumanvarat kannattaa leikata kapeammiksi. Vaihtoehtoisesti voit vain siksakata reunat purkautumisen varalta. Saumanvarat jäävät box pouchin sisäpuolelle, joten eivät näy päälle päin.




Tässä vaiheessa määritellään se, miten korkea box pouchista tulee. Tämän pussin korkeus on 8 cm, joten mittasin ja ompelin kulman sauman 4 cm etäisyydeltä kulman kärjestä.

Mittaa haluamasi korkeus, piirrä ompeluviivat ja ompele kaikki pussin 4 kulmaa samalla tavalla. Leikkaa ompelun jälkeen kulmat pois, jätä 1 cm saumanvara. Jos haluat huolitella saumanvaran vinonauhalla, leikkaa ompelun helpottamiseksi saumanvarat kapeiksi ennen ompelua.




Käännä box pouch oikein päin ja solmi vetoketjuun pätkä vinonauhaa tai muuta nauhaa.




Nyt box pouch on valmis käyttöön! 

Ompelutarvikkeiden ja -välineiden lisäksi siinä voi säilyttää paljon muutakin pientä ja tarpeellista tavaraa.