6.3.14

Kakluunin taustaa selvittämässä


Selvitin mielenkiinnosta olohuoneessamme olevan kakluunin alkuperää ja historiaa. Netistä löytyi yllättävän hyvin taustatietoa vanhoista kaakeliuuneista. 
Kakluunin on valmistanut Turun Kaakelitehdas Oy (v. 1874 - 1954), joka toimii vielä nykyäänkin nimellä Pukkila Oy Ab. Turun Kaakelitehtaan (1874-1954) tunnetuimpia tuotteita olivat kaakeliuunit sekä seinä- ja lattialaatat. Näiden lisäksi Kaakelitehdas valmisti myös koriste- ja käyttökeramiikkaa

    
Kuva: www.kansalliskirjasto.fi
Kuva: www.kansalliskirjasto.fi


Uuni löytyy Turun Kaakelitehdas Osakeyhtiön valmistamista kaakeliuuneista 1.1.1925 julkaistusta luettelosta sivulta 18. Malli on numeroitu luettelossa numerolla 15. Kakluuni on majolikalasitteinen, loimukuvioinen, nurkkamallia ja siinä on aina 5 laattaa kerroksessa.

 
Kuva: www.kansalliskirjasto.fi


Luettelossa kerrotaan kaakeliuunin korkeudeksi on 2,58 m ja leveydeksi 1,20 m. Meidän vastaava kakluuni ei ole alkuperäinen, sen sisus on muurattu uudelleen ja luukut vaihdettu uusiin. Alkuperäistä kaakeliuunissa ovat vanhat laatat. Laattoja on pienennetty, että se on saatu mahtumaan huonekorkeuteen. Kakluunin korkeus pienennettynä on 2,15 m.
Kakluunien laattoja voi ostaa purettuina. Lisätietoa vanhoista kaakeliuuneista löytyy mm. Kaakeliuunien Suomen Perinneyhdistyksen verkkosivuilta. Sivuilta löytyy ilmoituksia myytävistä vanhoista sekä uustuotantoa olevista kakluuneista.
On hienoa, että vanhoja Suomessa valmistettuja kaakeliuuneja säilytetään ja käytetään, vaikka ne eivät ehkä ihan tämän päivän elämänmenoon, asuntoihin ja sisustustyyliin sopisikaan.


4 comments :

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Tuo teidän kaakeliuuninne on kyllä ihan helmi, tykkään <3

Saariston kasvatti kirjoitti...

Ihmettelinkin miten teillä näyttää niin tutulle, mutta tuostahan se johtui. Täällä Turussa tuota samaa laattaa näkyy paljon vanhemmissa taloissa, mutta mallit kakluuneissa vaihtelevat aika paljon. Samanlaisia laattoja on myös eri värisinä. Sopii tuonne teidän kotiin tuo väri, yleensä se on mielestäni hieman epäsiistin värinen kun ympäristöä ei ole mietitty kakluunin ympärille... mutta teillä todella tasapainoisen ja nätin näköinen. Ei pomppaa ollenkaan silmään. Mallikin on kiva.

Miia kirjoitti...

Kiitos Outi. :)

Miia kirjoitti...

Tuo malli ja kuvio oli ilmeisesti aika yleinen. Hinnaston mukaan myös suhteellisen edullinen.

Beige väri ei ole paha, "haastavammankin" värisiä kakluuneja olen nähnyt. ;) Lähinnä tuo väri ja kuvio tuovat mieleen kirahvin. :D Mutta joo, hyvällä maulla se on valittu ja mietitty sopimaan tilaan, mihin se on muurattu. Mallikin on maltillinen, yksinkertainen ja ajaton. Kyllä sen hyvin saa sopimaan sisustukseen.

Lähetä kommentti