1.6.14

Pystyraitainen verho vaakaraitaisesta kankaasta


Halusin keittiöön vähän enemmän väriä. Sitä on nyt reippaasti Marimekon Inka-kankaasta ompelemassani kappaverhossa. :)

Inka-kangas on vaakaraitainen. Leikkasin kankaan niin, että siitä ommellusta kapasta tuli pystyraitainen. Nyt kaikki kankaan värit ja raidat tulevat paremmin näkyviin kapeassa kapassa. Kappaverhon korkeudeksi tuli 50 cm, että ikkunasta pääsisi mahdollisimman paljon valoa sisälle.
 Värit ja kangas valikoituivat tämän Huuto.netistä löytyneen keraamisen saksalaisvalmisteisen Junghans-seinäkellon mukaan.
Verhokankaan menekki lasketaan kertomalla ikkunan leveys 1,5:llä. Esim. 150 cm x 1,5 = 225cm. Kangasta tarvitaan siis 225 cm 150 cm leveään ikkunaan, kun verhon halutaan laskeutuvan kauniisti.

Yhdestä pituudesta (225 cm) saa kaksi kappaa, kun kankaan leikkaa pituussunnassa kahtia. Jos tarvitsee vain yhden kapan, kangasta tulee ostettua puolet liikaa. Jäljelle jääneestä kankaasta voi aina tietenkin ommella jotain muuta.

Jos haluaa olla tarkka kankaan menekin suhteen, kapan keskelle voi ommella sauman. Sauma kannattaa ommella huomaamattomaksi esim. sopivasti kankaan raitojen mukaan. Sauma piilottuu, kun verhot laskostaa tangolle/kiskoon.
Jos verhoon ompelee sauman keskelle, kangasta tarvitaan vain puolet lasketusta määrästä eli 225 cm : 2 = 112,5 cm (+saumanvarat).

Kahdesta kappaleesta kappaa suunnitellessa kannattaa miettiä, miten palat kiinnittää toisiinsa. Ne voi ommella toisiinsa peilikuvina, jolloin kuvio toistuu symmetrisesti molemmin puolin kappaa.

 "Oikeaoppisesti" kappaverho ommellaan yhdestä palasta ja pituudesta, mutta jos haluaa käyttää kangasta säästeliäästi, sen voi ommella myös kahdesta palasta sauma keskelle.

Ompelin kapan kahdesta kappaleesta, keskimmäisen punaisen raidan kohdalle jäävää saumaa ei huomaa, jos ei osaa katsoa tarkasti. Keittiössä on nyt väriä ja värikkäästä verhosta voi poimia värejä muuhunkin sisustukseen.


4 comments :

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Ihana tuo kello ja tosiaan, nyt sopii verhot todella hyvin sisustukseen.

Miia kirjoitti...

Kello on kyllä hauska. ;) Siitä tulee mieleen kotiseutu ja karjalaiset "kukkilinnut" (=sielunlintu), vaikka saksalaista teko onkin.

Vähän haastava värityshän kellossa tosiaan on, mutta löytämäni verhokangas sopii hyvin sen kanssa + muuhun sisustukseen. :)

Anonyymi kirjoitti...

Voi ristus,miten ruma verho!!

Miia kirjoitti...

Kiitokset rehellisestä mielipiteestä. :D

Lähetä kommentti