11.6.14

Vanhan pöydän uusi kansilevy


Ostimme käytettynä koivuisen ruokailuryhmän keittiöön Tori.fin:n kautta.

Ryhmän tuolit ovat hyvässä kunnossa, mutta pöydän kansi oli saanut käytössä kolhuja ja siitä oli lohkeillut paloja. Kansi oli kalustelevyä, eikä ilmeisestikään ollut pöydän alkuperäinen.

Vanhan pöydän voi kunnostaa hankkimalla hyväkuntoisen käytetyn pöydän, jonka kansi sopii kiinnitettäväksi vanhan pöydän huonokuntoisen kannen tilalle. Koska en löytänyt sopivan kokoista pöytää "varaosiksi", kunnostin pöydän hankkimalla siihen Bauhausista uuden kansilevyn. 
Bauhaus myy 90 cm leveää ja n. 2 m pitkää käsittelemätöntä koivulevyä, josta voidaan sahata asiakkaalle tarvittavan kokoinen levy. Mittasin uuden pöytälevyn jokaiselta reunalta 5 cm pöydän kehikkoa (70 x 100 cm) suuremmaksi. Uuden pöytälevyn koko on siis 80 x 110 cm. 

Koivulevyn kulmat olivat suorakulmaiset ja terävät. Ne pyöristettiin Tampereella toimivan Siltavalmennuksen puutyöpajalla tilaustyönä. Vastaavia töitä kannattaa teettää myös mm. ammattikouluilla.
Viimeistelin pöytälevyn lakkaamalla sen pinnan Teknoksen värittömällä Helo-erikoislakalla. Valitsemani lakka on kolmesta vaihtoehdosta kiiltävin. Sen pitäisi kestää kovaa kulutusta ja olla helppo pyyhkiä puhtaaksi.

   Lakkasin kannen sisätiloissa. Ennen aloittamista suojasin lattian aaltopahvilla mahdollisilta roiskeilta. 

Levitin lakkaa pöytälevyyn siveltimellä pitkittäin puunsyiden suuntaisesti useita ohuita kerroksia. Hioin lakatun pinnan hienolla hiomapaperilla lakkauskertojen välillä. Pyyhin hiontapölyn ja pesin siveltimen aina ennen seuraavan lakkakerroksen levittämistä.
Ohjeen mukaan lakka on pölykuiva 1 - 3 tunnin kuluttua ja käyttöönottokuiva vuorokauden kuluttua viimeisestä lakkauskerrasta. Ensimmäisten kahden viikon aikana kannattaa välttää altistamasta lakattua pintaa kovalle rasitukselle, koska lakka saavuttaa lopullisen kovuutensa n. 1 - 2 viikon kuluttua. 
Lakan kuivuttua ja kovetuttua pöydän pinnasta tuli sileä ja kiiltävä. Uusi pöytälevy yhdistyy hyvin pöydän kehikkoon ja tuoleihin, koska lakkauksen jälkeen sen väri muuttui saman sävyiseksi.

Kalustelevy on kertakäyttöistä, mutta kokopuisia kalusteita voi ja kannattaa korjata. Pöytä tuoleineen sai lisää käyttöikää ja jos pöytälevyyn tulee vuosien mittaan tahroja tai kolhuja tai lakka kuluu käytössä, sen voi taas korjata hiomalla ja lakkaamaalla pinnan uudelleen.
 
Eikä pöytälevyä tarvitse enää peitellä pöytäliinalla. ;)

 

4 comments :

Anonyymi kirjoitti...

Tulipa näpsäkkä.Kyllä se vaan puu on niin kaunista.

Miia kirjoitti...

Kiitos, olen itsekin tyytyväinen lopputulokseen. :)

Charlotta kirjoitti...

Hieno lopputulos! Lakkasitko pöydän vain pinnasta ja reunoista? Olen aloittamassa vastaavaa projektia ja mietin pitääkö pöytälevy lakata kauttaaltaan vai vain pinnasta. Eli voiko alapuolen vain jättää paljaaksi puuksi?

Miia kirjoitti...

Kiitos, lakka on pysynyt hyvin pöydän pinnassa, vaikka aikaa käsittelystä on kulunut ja pöytä on ollut kovassa käytössä. :)

Lakkasin alapuolen kertaalleen, yläpuolen ja reunat useamman kerran. Alapuolen voi jättää lakkaamattakin, koska se jää piiloon eikä tule kulumaan käytössä.

Lähetä kommentti