26.7.19

Kolmella eri värillä maalaaminen


Tarvitsimme tuulikaappiin uuden kenkähyllyn. Sellaisen, jossa on säilytystilaa myös koiran talutushihnalle, kakkapusseille yms. tarvikkeille.

Aiemmin tuulikaapissa kenkähyllynä toimi vanha kirjahylly. Huonosta kunnostaan huolimatta, sekin virkistyi vielä maalaamalla ja toimitti kenkähyllyn virkaa monta vuotta. Nyt se sai uuden tehtävän autotallissa työkaluhyllynä.


Mitoiltaan tuulikaappiin sopiva uusi kenkähylly löytyi Tori.fi:n kautta. Kokopuinen hyllykkö on vanha lasiliukuovilla varustettu kirjakaappi. Lasit olivat hajonneet jo aikaa sitten ja kaappi oli muutenkin "elämää nähnyt".



Hioin kirjakaapin pinnat kevyesti, pyyhin hiomapölyt, irrotin vetimet ja pohjamaalasin valkoisella tartuntapohjamaalilla. Jo pelkkä hionta sai kaapin näyttämään paremmalta.

Koska halusin hommaan vähän haastetta, päädyin maalaamaan kaapin kolmella erivärisellä kalustemaalilla, jotka olivat jääneet aikaisemmista projekteista.



Apuna eriväristen pintojen rajaamisessa käytin maalarinteippiä. Vapaalla kädellä siveltimellä varovasti vetäenkin rajaaminen onnistuu, tarvitaan vain keskittymiskykyä ja vakaata kättä.

Rajaukset onnistuvat paremmin, jos esim. taustalevyn irrottaa ja maalaa erikseen. Olin tässä kohtaa laiska, enkä viitsinyt irrotella osia enempää kuin mitkä olivat jo valmiiksi irrallaan tai helposti irroitettavissa.



Maalattujen pintojen täytyy antaa kuivua ennen kuin viereen voi maalata toisella värillä. Kuivumisaikojen odottelu vie aikaa ja maalaustyö etenee hitaammin kuin yhdellä värillä maalattaessa.

Kesällä maalaushommat voi tehdä säiden suosiessa ulkona. Suojaukseksi riittää pressu alle. Työ voi jäädä kuivumaan ulos ilman että se on tiellä tai vastamaalattua pintaa tarvitsee varoa.



Maalauskertojen välillä pinnoille voi tehdä välihionnan. Hionta tasoittaa maalin valumajäljet, jos sellaisia sattui maalatessa tulemaan. 

Jos rajauksia ei saa tehtyä ihan niin tarkasti kuin haluaisi, hionta auttaa tähänkin. Lopuksi rajauksia voi vielä korjailla eli mitään peruuttamatonta ei tule tehtyä, vaikka homma ei menisikään heti ihan putkeen.



Viimeistelin maalatut pinnat, rajaukset, reunat ja kulmat kevyesti hiomalla, että kaapista tulee vähän kuluneen ja vanhan näköinen.

Olen tyytyväinen lopputulokseen. Kenkähylly on mielestäni kolmivärisenä hauska ja siinä on sopivasti säilytystilaa käytössä oleville kengille ja muille tarpeellisille tavaroille. Toimii! :)

13.7.19

Sisustustikkaat harjanvarsista


Neljästä puisesta katuharjanvarresta saa nikkaroitua sisustustikkaat vaikkapa parvekkeelle. Näiden koivuisten harjanvarsien paksuus on 24 mm ja pituus 150 cm. Tikkaista tuli kevyet ja sirot, mutta kuitenkin tukevat.

Katuharjanvarsien sijaan tikkaat voi nikkaroida myös paksummasta ja tukevammasta pyörölistasta, jota myy mm. K-Rauta. Mitä painavampaa tavaraa tikkailla säilytetään, sitä tukevammat niiden tulee olla.


Kaksi varsista toimii sivupuina, puolapuiksi tarkoitetut sahasin 40 cm pitkiksi. Tikkaista tulee tukevammat, kun niissä on vähintään kolme puolapuuta. Näissä tikkaissa puolapuita on viisi.

Mittasin puolapuut tasavälein ja naulasin pitkillä ohuilla nauloilla sivupuiden päälle. Naulasin jokaisen puolapuun varmuuden vuoksi kahdella naulalla tikkaiden molemmilta puolilta.



Lopuksi öljysin valmiit tikkaat terassin öljyämiseen tarkoitetulla Tikkurilan mustalla Valtti terassiöljyllä. Olen käyttänyt sitä kasvulavojenlinnunpöntön ja marjapensastukien suojaamiseen.

Somistin tikkaat kiertämällä liitoskohtien ympärille juuttinarua. Tikkaat näyttävät nyt siltä, että ne on sidottu yhteen narulla. Samalla naru peittää naulankannat.


Tikkaiden puolapuihin voi laittaa S-koukkuja. Silloin niihin voi ripustaa kaikenlaista pientä roikkumaan esim. yrttiruukkuja pusseissa.

Tikkaita voi käyttää parvekkeen lisäksi myös sisällä esim. kylpyhuoneessa pyyhetelineenä, makuuhuoneessa vaatteiden tai päiväpeiton/torkkupeittojen säilytykseen, koru- tai tuuletustelineenä. Tikkaat toimivat myös köynnöstukena tai niihin voi ripustaa valosarjan.

12.7.19

Laudeliinan kulmien ompelu


Kesämökkituliaisia voi ommella itsekin. Helppoja ja nopeita ommeltavia ovat mm. keittiöpyyhkeet, pöytäliinat ja laudeliinat.

Pyyhkeiden, pöytäliinojen ja laudeliinojen voi reunat voi huolitella ompelemalla niihin käänteet, mutta kannattaa opetella myös tämä vinosaumaisten kulmien ompelutekniikka. Kun ideasta pääsee jyvälle, kulmien ompelu onnistuu helposti ja yksinkertaisempikin malli näyttää taidokkaasti viimeistellyltä.


Tämän laudeliinan koko on valmiina 50 x 150 cm. Kangasta tarvittiin 57 cm x 157 cm pala. Kangas on tukevaa 100 % puuvillaa, myös pellava sopii erinomaisesti laudeliinamateriaaliksi.


Ohje kulman ompeluun:

1. Silitä kangas.

2. Leikkaa kankaasta neliön (tai suorakaiteen) mallinen kappale lankasuoraan. Samalla kankaan reunat suoristuvat, jos ne olivat alunperin leikattu vinoon. Saumanvaroja varten jokaiselle sivulle lisätään 3,5 cm.

3. Käännä jokaiselle sivulle kaksinkertainen taite. Ensin 1 cm ja sen jälkeen 2,5 cm nurjalle puolelle. Silitä taitteet.



4. Käännä kulman taitteet auki. Huomaat kankaan kulmassa nurjalla puolella taitoksista muodostuneen neliön muotoisen alueen.



5. Taita kulma oikeat puolet vastakkain niin, että neliö puolittuu. Piirrä ompeluviiva neliön viereen. Taitteet ja ompeluviiva muodostavat peilikuvan taitetulle neliölle. Ompeluviiva on kuvassa neulan alla.



6. Ompele kankaan kulma piirtämääsi viivaa pitkin, oikeat puolet vastakkain. Ompelu aloitetaan 1 cm etäisyydeltä (saumanvara) kankaan reunasta.



7. Leikkaa kulmasta ompeleen vierestä kolmion muotoinen pala pois, että kulma kääntyy ja asettuu paikoilleen paremmin.


8. Käännä kulma oikein päin, avaa ja silitä.

9. Silitä ja neulaa kulmat ja sivut.

10. Ompele ympäri läheltä reunaa.


11. Viimeistele silittämällä.



Jos kulman ompelu ei vielä näillä ohjeilla avautunut, katso video täältä.