30.1.22

Kodinhoitotila/pukuhuone toimivaksi


Ihastuin uudessa kodissani mm. hyvällä maulla remontoituihin pesutiloihin ja erityisesti erilliseen kodinhoitotilaan/pukuhuoneeseen. Tila on pieni, mutta sain sen sisustettua mielestäni toimivaksi pienillä lisäyksillä. Tässä muutama vinkki muillekin, jotka pähkäilevät vastaavanlaisten tilojen sisustamisen kanssa.



Kodinhoitotilan seinien syvennykseen oli jo valmiiksi nikkaroitu seinän mittainen (105 cm), sormipaneelilla päällystetty säilytyspenkki. Penkin kansi aukeaa saranoilla ja on samaa materiaalia kuin keittiön tasot. Myös seinä penkin ympärillä on osittain paneloitu. Paneeli suojaa seiniä penkin ympärillä ja saa nurkkauksen näyttämään viimeistellyltä.

Penkin sisällä on reilusti lattiaan asti avointa säilytystilaa. Säilytettävät tavarat ovat penkin sisällä katseilta piilossa, mutta kuitenkin helposti saatavilla. Penkin ansiosta tila toimii kodinhoitotilan lisäksi pukuhuoneena.

Kiinteän säilytyspenkin rakentaminen on erittäin hyvä idea ja toimiva ratkaisu hyödyntää tilaa. Se on myös helppo ja nopea toteuttaa, jos vähänkin osaa nikkaroida.




Tilan seinät on tapetoitu kalanruotokuvioisella lasikuitutapetilla. Väri oli keltaiseen taittava luonnonvalkoinen. Halusin eroon keltaisuudesta, joten maalasin seinät kahteen kertaan vanhan maalin ja lasikuitutapetin päälle Tikkurilan sävyllä F466 Pergamentti. Seinien väri on nyt sama beige kuin kylpyhuoneen seinälaatoissa.


Kuva: Tikkurila.fi

Kuva: Tikkurila


Lasikuitutapetti kestää maalaamisen kupruilematta ja irtoamatta. Kohollaan olevan kuvion vuoksi maalia piti levittää ristiin rastiin sivelemällä, että se levittyi kuvioon tasaisesti.
 



Seinien maalaamisen jälkeen penkin päälle kiinnitettiin (kiitos sille kivalle kaverille, joka auttoi ♥) 100 cm leveä Olikos Ville 4424 naulakko/hattuhylly. Ostin naulakon käytettynä Tori.fi:n kautta ja maalasin sen mustaksi sävyllä X499 Lakritsi


Kuva: Tikkurila


Tämäkin värisävy toistuu suihkuhuoneen laatoissa. Tilat, joista on suora näkymä seuraavaan, yhdistyvät keskenään paremmin, kun niissä on käytetty samoja sävyjä. Suihkuhuoneen läpi on kulku saunaan, jossa sama värimaailma jatkuu.

Niin ja vinkkinä, että naulakon maalaus onnistuu helpoiten irrottamalla sen puiset rimat metallisesta kehikosta maalauksen ajaksi.




Koko seinän mittainen naulakko maksimoi seinätilan käytön. Naulakon hattuhyllylle mahtuu rivi säilytyskoreja ja -laatikoita tai vaikka pyyhepinoja. Ripustustangolle voi nostaa vaatteita henkareissa kuivumaan ja koukuissa roikottaa pyyhkeitä, kylpytakkia, kylpyharjaa, pyykkipussia jne.

Naulakko kannattaa kiinnittää käyttäjälle sopivalle korkeudelle. Sen tulisi olla riittävän ylhäällä, että penkillä sen alla mahtuu istumaan mukavasti.




Minulla sattui olemaan ennestään pieniä harmaita kylpyhuoneen mattoja. Ne ovat nyt kaikki kerralla käytössä ja sopivat tilaan mielestäni hyvin näin limittäin aseteltuina. Useampi pieni matto peittää lattiapinta-alasta suuremman alueen kuin yksi.

Toisella seinustalla, penkkiä ja naulakkoa vastapäätä, on kattoon asti ylettyvää kaappitilaa sekä pyykinpesukone. Pesukoneen päälle verhon taakse ruuvasin vaatetangon. Siitä kerroin tarkemmin täällä.



 
Vaihdoin kaappien oviin uudet lankavetimet. Samat vetimet on nyt asunnon kaikkien kiintokalusteiden ovissa.

Seinien sävy (F466 Pergamentti) on valittu suihkuhuoneen laattojen värin lisäksi sopimaan kodinhoitotilan/pukuhuoneen kaappien oviin. Sävyt ovat tässä valaistuksessa hyvin lähellä toisiaan.




Tilan valaistus oli riittävä, siihen en tehnyt muutoksia. Se on yksi oleellinen asia, joka vaikuttaa tilan toimivuuteen ja siihen kannattaa kiinnittää huomiota.

Näillä lisäyksillä tila on nyt mielestäni valmis. Sisustusta voi muuttaa tekstiileillä, lyhdyillä, kynttilöillä jne. Jos haluaa enemmän vaikka ulkosaunan pukuhuoneen tunnelmaa, sitä voi tuoda tilaan esim. räsymatoilla.


12.1.22

Kirjoneulehame

 

Valmista mallia ja neuleohjetta on sovellettu tässäkin, kuten edellisessäkin postauksessa. Neuloin kirjoneulehameen muuten täsmälleen Jonna Nordströmin pyllytin-ohjeen mukaan, vaihdoin malliin vain omaan makuun sopivat värit. Valkoiset raidat ovat samat kuin alkuperäisessä mallissa.



Hameen helman ja vyötärön resorit ovat vaaleanharmaat. Joka toisen kirjoneuleraidan pohjaväri on vaaleanharmaa tai tummempi harmaa.


Violetteja sävyjä hameessa on kolmea erilaista. Alareunasta alkaen ensimmäinen, neljäs ja seitsemäs raita on neulottu tummanvioletilla langalla. Toinen ja viides raita ovat liukuvärjättyä siniviolettia lankaa, kolmas ja kuudes raita punaviolettia.



Neulehameen neulominen aloitetaan alareunasta valepalmikko-neuleella.



Valepalmikkoresori neulotaan myös hameen yläreunaan.



Hameen valepalmikkokuvion reikiin pujotetaan neulelangasta kierretty nyöri. Vyötärölle pujotettu nyöri antaa hameelle ilmettä, mutta toimii myös vyönä. Nyöri on kierretty liukuvärjätyllä sinivioletilla langalla, jolla neuloin hameen toisen ja viidennen kirjoneuleraidan.




Ohjeen muokkaaminen onnistuu, kun käyttää lankoja, joita omissa varastoissa sattuu olemaan ja luottaa rohkeasti omaan värisilmään. Kirjoneuleraitojen neulomiseen riittää pienetkin määrät lankaa. Tällaisiin töihin saa helposti upotettua jämälangat, jotka eivät riitä yksinään muihin neuletöihin.

9.1.22

Pörrölangasta neulottu pipo


Samalla ohjeella voi neuloa erityylisiä myssyjä ja pipoja. Vaihtelua saa aikaan, kun valitsee erilaisen langan kuin ohjeessa. Lanka voi olla sileä, pörröinen, yksivärinen, monivärinen, meleerattu jne. Myös langan materiaali, rakenne ja valittu neule vaikuttavat tyyliin paljon.

Ainoa, mikä kannattaa pitää ohjeen mukaisena, on langan ja puikkojen paksuus. Jos neulot paksummasta langasta paksummilla puikoilla ja samoilla silmukkamäärillä, piposta tulee huomattavasti ohjetta suurempi.



Ohjetta ohuemman langan joukkoon voi lisätä esim. tehostelankaa (=efektilanka) tai toisen ohuen langan ja neuloa pipon kaksinkertaisella langalla.

Pipon reunaresorin joustinneuleen voi neuloa joko 1 o 1 n tai 2 o 2 n. Ensimmäisessä silmukkamäärän tulee olla  kahdella jaollinen ja toisessa neljällä.



Neulepinnan rakennetta voi muunnella neulomalla kuvioita oikeita ja nurjia silmukoita vaihtelemalla, esim. helmineule.

Joustinneulepipo neulotaan jatkamalla resorin joustinneuletta pipon lakeen asti. Yhtä helppo tapa on neuloa resorin jälkeen sileää neuletta pelkästään oikeilla silmukoilla. 

Tämä kuvien pipo on neulottu sileällä neuleella ja käännetty lopuksi nurin päin, jolloin nurjat silmukat jäävät oikealle puolelle. Nurin lopuksi käännetyn pipon reunasta tulee siisti, koska joustinneuleella neulottu resori kääntyy pipon oikealle puolelle.



Pipon laen kavennukset voi halutessaan aloittaa aiemmin kuin ohjeessa ja neuloa kavennusten väliin välikierroksia. Silloin piposta tulee paremmin pään muotoa myötäilevä. Tässä pipossa laki on kavennettu kolmella kierroksella. Pipon laesta tulee sileää neulottaessa pussimaisempi.



Pipoon voi askarrella tupsun. Jos ei halua, piposta tulee myssymäisempi.

Valmiin pipon voi koristella esim. ommeltavilla (nahka-)merkeillä, paljeteilla, nauhoilla, napeilla, heijastimilla yms.



Tämä pipo on neulottu aiemmin postaamani joustinneulepipon ohjeella. Käytetty lanka on pörröistä sekoitelankaa, langan paksuus ja puikkojen koko ovat samat kuin ohjeen pipossa. Alla muutamasta kohtaa muokattu ohje vielä kertauksen vuoksi.



Luo pyöröpuikoille 76 silmukkaa.

Neulo 7 cm 2 o 2 n.

Neulo 18 cm aina oikein.

Kun pipon korkeus on 25 cm, kavenna 2 silmukkaa oikein yhteen, neulo 2 silmukkaa oikein kierrokseen loppuun asti.

Seuraavalla kierroksella kavenna 2 silmukkaa oikein yhteen, neulo 1 silmukka oikein, jatka kierroksen loppuun.

Kolmannella kierroksella kavenna aina 2 silmukkaa oikein yhteen.

Katkaise lanka ja vedä se kaikkien puikolle jääneiden silmukoiden läpi.

Kiristä ja vahvista päälaen aukko muutamalla ompeleella.

Päättele muut kuin päälaen langat pipon nurjalle puolelle.

Askartele tupsu ja ompele se pipoon päälaelle jääneellä langalla.

Kun tupsu on ommeltu kiinni pipoon, päättele lanka nurjalle puolelle.