29.6.14

Kalkkimaalilla maalattu tupakaappi


Muurame Huonekalutehdas Oy:n tupakaappi on kulkenut mukanani jo  kolmella eri paikkakunnalla. Sille ei ole ollut tilaa pienissä asunnoissa ja se on joutunut odottamaan varastoissa sijoituspaikkaa. 

Varastoissa vietettyjen vuosien jälkeen ja usean muuton kokeneena se oli saanut pintaansa kulumaa ja naarmuja. Tupakaappi pääsi nyt paraatipaikalle olohuoneeseen. Ensin se oli vain kunnostettava arvoiseensa kuntoon.


Sain kokeiltavakseni Kirstulan Vanhassa Puodissa myytävää Jeanne d'Arc Living Vintage Paint -kalkkimaalia. Väriksi valitsin harmaan sävyn nimeltä Soft Linen.

Kalkkimaalilla maalattaessa pohjatöitä (hionta, pohjamaalaus) ei tarvitse tehdä, vaan sillä voi maalata vanhan maalin päälle. Tupakaappi oli maalattu vesiliukoisella Helmi-kalustemaalilla. Pyyhin kaapista vain pölyt kostealla rievulla ennen maalaamisen aloittamista.

Vintage Paint -kalkkimaali on valmista sellaisenaan. Purkin maali kannattaa sekoittaa hyvin ennen maalaamista. Vesiliukoista maalia voi laimentaa vedellä, jos siitä haluaa vaaleamman ja riittoisamman. 


Kalkkimaali levittyi hyvin ja oli hajutonta. Maali myös kuivui nopeasti.

Maalattu pinta on silkinsileä ja mattapintainen. Vastamaalatun kaapin väri oli tummanharmaa heti maalaamisen jälkeen, mutta vaaleni kuivuessaan. Lopullinen väri tulee esille, kun maali on kuivunut.

 Kalkkimaali on erittäin riittoisaa. Maalasin tupakaapin kolmeen kertaan. 0,7 litran purkista maalia jäi vielä reilusti jäljellekin.


Maalipinnan voi käsitellä kulustusta kestäväksi (pöytien pinnat, huonekalut yms.) tummalla tai värittömällä vahalla. Vahaamalla pintaan saa patinaefektiä. Vahan käyttö antaa maalipinnalle myös suojaa ja helpottaa puhtaanapitoa. Viimeistelen kaapin vielä kevyesti vahaamalla.

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan kalkkimaalia. Se on helppoa, maali on peittävää, riittoisaa ja maalatusta pinnasta tulee pehmeän silkkimäinen. Kalkkimaali sopii hyvin juuri vanhojen huonekalujen maalaamiseen.


28.6.14

Taulun kehykset nahkavyöstä


Olin ostanut kirpputorilta nahkaisen niittivyön. Irrotin niitit ja tein vyöstä kehykset taululle. 

Leikkasin vyön neljään yhtä pitkään osaan, kulmat vinoiksi ("jiiriin").
Pitkästä miesten nahkavyöstä sai leikattua 16 x 16 cm kokoiset kehykset.





Ompelin vyön kappaleet käsin yhteen perinteisellä, vahvalla karhulangalla. Vyössä olleiden niittien ansiosta leikatuissa paloissa oli jo valmiiksi reiät ompelua varten. Ompelin reikiin muutamia pistoja myös ihan vain koristeeksi.

Koska kehys näytti tässä vaiheessa kuitenkin jotenkin vähän pliisulta. Lisäsin reikiin muutamia niissä jo olleita niittejä ja kehys näytti heti paljon "rokimmalta" ja siihen kiinnitettäväksi tarkoitetun pinssiin tyyliin sopivammalta.




  Seuraavaksi tarvitsin kehyksille taustan. Leikkasin sopivan kokoisen palan tukevasta kartongista. Leikkasin tauluun tulevalle pinssille pohjaksi palan vanua. Vanupalan päälle leikkasin samankokoisen palan mustaa nahkaa.

Kun taulun tarvikkeet olivat nyt koossa, liimasin ne päällekkäin kiinni toisiinsa. Ensin liimasin vanupalan kartonkiseen taustaan, sen jälkeen vanun päälle nahkapalan. Viimeisenä liimasin kehyksen em. kerrosten päälle.

Annoin liiman kuivua. Kun se oli kuivunut ja kerrokset kiinnittyneet toisiinsa, kiinnitin pinssin taustan läpi taulun keskelle. Liimasin taustan taakse ripustuslenkin ja taulu oli valmis seinälle.

Samalla idealla erilaisista vöistä ja taustakankaista voi tehdä tauluja esim. rintakoruille.


26.6.14

Pattex Blog Award 2014


Olen mukana Pattex Blog Award 2014 -kisassa. Lisäkseni kisaan osallistuu neljä muuta DIY-blogaajaa: Annan aarteet, Pientä kivaa, Janen himassa sekä Onnellinen oliivi.




Kilpailun idea on, että mukana olevat blogaajat käyttävät Pattexin liimaa erilaisiin itselle mieluisiin ja oman näköisiin askarteluihin, tuunauksiin jne.

Kilpailun raati valitsee voittajan, mutta äänestulos vaikuttaa valintaan. Mielestään parasta blogia, ideaa ja toteutusta saa äänestää täällä.

Koska Pattexin 100 % liima sopii kaikille materiaaleille, innostuin kokeilemaan sitä nahkan ja metallin liimaamiseen. Materiaalit kokeiluihin löysin edullisesti kirpputorilta.






Jos tykkäät blogistani ja ideoistani, käy äänestämässä! :) 




23.6.14

Metallikipoista kääntömalja


Koska olen mukana Pattexin blogikisassa ja näytteenä saamani Pattexin 100%-liima sopii kaikille materiaaleille, kokeilin kuinka sillä onnistuu metallin liimaaminen.

Sovittelin kirpputorilla erilaisia metallisia lautasia ja kippoja keskenään. Päädyin ostamaan kaksi kippoa, joista tuli kääntömalja, kun liimasin ne pohjistaan kiinni toisiinsa.




Levitin liimaa molempien kippojen pohjiin laajalle alueelle. Kippojen tasaiset pohjat kiinnittyivät toisiinsa tiiviisti ja liiman kuivuttua pysyivät hyvin yhdessä.

Yhteen liimatut metallikipot kannattaa puhdistaa huuhtelemalla, kostealla pyyhkimällä tai pesemällä hellävaraisesti käsin, koska konepesua ne tuskin kestävät.
  



 Kääntömaljaa voi käyttää molemmin puolin ja keksiä sille erilaisia käyttötarkoituksia. Sitä voi käyttää tarjoiluastiana, hedelmämaljana, kynttilänjalkana, suojaruukkuna jne. Jopa pitkäkorvaisen koiran juomakuppina, kuten alla.




Kirpparien metalliastioita, -lautasia, -kippoja, -pikareita ja -kuppeja kannattaa silmäillä sillä ajatuksella, että mitä niistä voisi saada aikaan. Edulliset kipot muuttuvat hienoiksi jalallisiksi maljoiksi mielikuvitusta käyttämällä.




Metallisiin astioihin voi esim. porata reiät, kiinnittää reikiin ketjua ja ripustaa ne kukka-amppeleiksi. Liiman sijaan metalliset astiat voi kiinnittää toisiinsa myös ruuvaamalla, silloin ne kestävät varmasti kovempaakin käyttöä. 
 

18.6.14

Neljän tähden kokouskansio


Tuunasin nahkaisen kokouskansion kierrätysnahasta leikkaamillani tähdillä.




Tulostin tähtien mallit netistä, piirsin ne nahan nurjalle puolelle ja leikkasin terävillä saksilla ääriviivoja pitkin. Liimasin nahasta leikatut tähdet nahkaisen kokouskansion kanteen.

 


Vaikka en saanutkaan kaikkia tähtiä liimattua siististi kanteen, valumat lähtivät kostealla rievulla pyyhkimällä. Liiman kuivuttua loputkin epäsiistit kohdat hävisivät näkymättömiin. 




Viimeistelin tuunatun kokouskansion pujottamalla sen vetoketjun lenkkiin pätkän nahkanauhaa.




Tämäkin idea liittyy käynnissä olevaan kilpailuun. Äänestämässä voi käydä täällä. ;)


17.6.14

Nahkapal(l)oista liimattu kaulakoru


Ostin kirpputorilta jo kolmannen pitkän nahkatakin nahka-askarteluja varten. Tällä kertaa tein nahasta kaulakorun.




Niskan taakse solmittava nahkainen kaulakoru on yksinkertainen ja helppo tehdä. Siihen tarvitaan pieniä nahkatilkkuja, nahkanauhaa, pyöreä malli, kynä, sakset ja liimaa.


  

Pallojen ääriviivat piirretään pyöreän mallin avulla nahan nurjalle puolelle. Malliksi sopii esim. meikkivoidepurkin pohja. Malleja voi olla useita, koska pallot voivat olla myös erikokoisia. Pallot leikataan nahasta ääriviivoja pitkin terävillä saksilla. 

Seuraavaksi leikataan nahasta pitkä ja ohut nauha. Ohutta nahkanauhaa voi ostaa askartelu- ja ompelutarvikemyymälöistä myös valmiina.
  



Nahkapallot taitetaan keskeltä ja liimataan nauhaan niin, että se jää pallojen väliin. Nahkapallojen liimaaminen kannattaa aloittaa nauhan keskeltä, jolloin pallot asettuvat tasaisesti ja nauhan päistä tulee yhtä pitkät.

Valmiin korun annetaan kuivua ennen käyttöönottoa. Korun voi laittaa esim. painavien kirjojen alle painumaan, että liima tarttuu varmasti tiukasti.




P.S. Jos tykkäsitte ideasta, käykää äänestämässä täällä.


15.6.14

Nahkatakilla verhoiltu tuoli


Löysin kirpputorilta edullisesti pitkän naisten nahkatakin materiaaliksi erilaisiin nahkatöihin. Suurimman palan nahkatakista käytin olohuoneen ruokailuryhmän tuolin istuinosan päällystämiseen. 




Päällystin kaksi tuolia kuudesta jo aiemmin kirpputorilta löytämälläni harmaalla villakankaalla.
 




Valitettavasti nahkatakista riitti nahkaa vain yhden tuolin päällystämiseen.




Loputkin kolme tuolia on tarkoitus päällystää, kun sopivaa materiaalia tulee vastaan. Ruokailuryhmästä tulee hauskempi ja rennompi, kun sen tuolit on päällystetty erilaisilla toisiinsa ja sisustukseen sopivilla materiaaleilla.
 

11.6.14

Vanhan pöydän uusi kansilevy


Ostimme käytettynä koivuisen ruokailuryhmän keittiöön Tori.fin:n kautta.

Ryhmän tuolit ovat hyvässä kunnossa, mutta pöydän kansi oli saanut käytössä kolhuja ja siitä oli lohkeillut paloja. Kansi oli kalustelevyä, eikä ilmeisestikään ollut pöydän alkuperäinen.

Vanhan pöydän voi kunnostaa hankkimalla hyväkuntoisen käytetyn pöydän, jonka kansi sopii kiinnitettäväksi vanhan pöydän huonokuntoisen kannen tilalle. Koska en löytänyt sopivan kokoista pöytää "varaosiksi", kunnostin pöydän hankkimalla siihen Bauhausista uuden kansilevyn. 




Bauhaus myy 90 cm leveää ja n. 2 m pitkää käsittelemätöntä koivulevyä, josta voidaan sahata asiakkaalle tarvittavan kokoinen levy. Mittasin uuden pöytälevyn jokaiselta reunalta 5 cm pöydän kehikkoa (70 x 100 cm) suuremmaksi. Uuden pöytälevyn koko on siis 80 x 110 cm. 

Koivulevyn kulmat olivat suorakulmaiset ja terävät. Ne pyöristettiin Tampereella toimivan Siltavalmennuksen puutyöpajalla tilaustyönä. Vastaavia töitä kannattaa teettää myös mm. ammattikouluilla.




Viimeistelin pöytälevyn lakkaamalla sen pinnan Teknoksen värittömällä Helo-erikoislakalla. Valitsemani lakka on kolmesta vaihtoehdosta kiiltävin. Sen pitäisi kestää kovaa kulutusta ja olla helppo pyyhkiä puhtaaksi.

   Lakkasin kannen sisätiloissa. Ennen aloittamista suojasin lattian aaltopahvilla mahdollisilta roiskeilta. 

Levitin lakkaa pöytälevyyn siveltimellä pitkittäin puunsyiden suuntaisesti useita ohuita kerroksia. Hioin lakatun pinnan hienolla hiomapaperilla lakkauskertojen välillä. Pyyhin hiontapölyn ja pesin siveltimen aina ennen seuraavan lakkakerroksen levittämistä.




Ohjeen mukaan lakka on pölykuiva 1 - 3 tunnin kuluttua ja käyttöönottokuiva vuorokauden kuluttua viimeisestä lakkauskerrasta. Ensimmäisten kahden viikon aikana kannattaa välttää altistamasta lakattua pintaa kovalle rasitukselle, koska lakka saavuttaa lopullisen kovuutensa n. 1 - 2 viikon kuluttua. 




Lakan kuivuttua ja kovetuttua pöydän pinnasta tuli sileä ja kiiltävä. Uusi pöytälevy yhdistyy hyvin pöydän kehikkoon ja tuoleihin, koska lakkauksen jälkeen sen väri muuttui saman sävyiseksi.

Kalustelevy on kertakäyttöistä, mutta kokopuisia kalusteita voi ja kannattaa korjata. Pöytä tuoleineen sai lisää käyttöikää ja jos pöytälevyyn tulee vuosien mittaan tahroja tai kolhuja tai lakka kuluu käytössä, sen voi taas korjata hiomalla ja lakkaamaalla pinnan uudelleen.
 




Eikä pöytälevyä tarvitse enää peitellä pöytäliinalla. ;)

 

3.6.14

Kansi tuhka-astialle


Joka kerta ei löydä mitään, kun kiertää kirpputoreja ja kierrätyskeskuksia, mutta silloin kun löytyy, ilo on sitäkin suurempi. 

Tällä kertaa löysin kierrätyskeskuksesta vanhan alumiinikattilan kannen. Olin jo jonkin aikaa etsinyt sopivan kokoista tuhka-astialle kanneksi.




Eriparisia astioita, purkkeja ja kansia voi yhdistellä keskenään, kun ne ovat sopivan kokoisia. Samanvärisiksi maalattuina sopivat hyvin yhteen. 

Maalipurkki on maalattu mattamustalla ja kansi kiiltävällä spraymaalilla.


2.6.14

Asuntomessujen terassikisan äänestys on alkanut!


Asuntomessujen terassisuunnittelukisassa mukana olevien sisustusblogaajien tekemät suunnitelmat ovat nyt nähtävissä ja äänestettävissä Asuntomessujen Facebook-sivuilla

Kisan voittaja valitaan kolmen eniten ääniä saaneen joukosta. Suosikkisuunnitelmaansa äänestäneiden kesken arvotaan 300,- lahjakortti Vepsäläiseen, lippuja Asuntomessuille ja Deko-lehden vuosikerta. Äänestää voi 18.6.14 saakka.


 


Olen mukana 11 muun ehdotuksen joukossa. Terassisuunnitelmaani voi tutustua tarkemmin täällä




P.S. Sen verran on tapahtunut muutoksia, että työnimenään Tonteri-taloksi kutsuttu passiivikivitalo on nimetty Passiivikivitalo Leijaksi.


1.6.14

Pystyraitainen verho vaakaraitaisesta kankaasta


Halusin keittiöön vähän enemmän väriä. Sitä on nyt reippaasti Marimekon Inka-kankaasta ompelemassani kappaverhossa. :)

Inka-kangas on vaakaraitainen. Leikkasin kankaan niin, että siitä ommellusta kapasta tuli pystyraitainen. Nyt kaikki kankaan värit ja raidat tulevat paremmin näkyviin kapeassa kapassa. Kappaverhon korkeudeksi tuli 50 cm, että ikkunasta pääsisi mahdollisimman paljon valoa sisälle.
 



Värit ja kangas valikoituivat tämän Huuto.netistä löytyneen keraamisen saksalaisvalmisteisen Junghans-seinäkellon mukaan.




Verhokankaan menekki lasketaan kertomalla ikkunan leveys 1,5:llä. Esim. 150 cm x 1,5 = 225cm. Kangasta tarvitaan siis 225 cm 150 cm leveään ikkunaan, kun verhon halutaan laskeutuvan kauniisti.

Yhdestä pituudesta (225 cm) saa kaksi kappaa, kun kankaan leikkaa pituussunnassa kahtia. Jos tarvitsee vain yhden kapan, kangasta tulee ostettua puolet liikaa. Jäljelle jääneestä kankaasta voi aina tietenkin ommella jotain muuta.

Jos haluaa olla tarkka kankaan menekin suhteen, kapan keskelle voi ommella sauman. Sauma kannattaa ommella huomaamattomaksi esim. sopivasti kankaan raitojen mukaan. Sauma piilottuu, kun verhot laskostaa tangolle/kiskoon.




Jos verhoon ompelee sauman keskelle, kangasta tarvitaan vain puolet lasketusta määrästä eli 225 cm : 2 = 112,5 cm (+saumanvarat).

Kahdesta kappaleesta kappaa suunnitellessa kannattaa miettiä, miten palat kiinnittää toisiinsa. Ne voi ommella toisiinsa peilikuvina, jolloin kuvio toistuu symmetrisesti molemmin puolin kappaa.

 "Oikeaoppisesti" kappaverho ommellaan yhdestä palasta ja pituudesta, mutta jos haluaa käyttää kangasta säästeliäästi, sen voi ommella myös kahdesta palasta sauma keskelle.

Ompelin kapan kahdesta kappaleesta, keskimmäisen punaisen raidan kohdalle jäävää saumaa ei huomaa, jos ei osaa katsoa tarkasti. Keittiössä on nyt väriä ja värikkäästä verhosta voi poimia värejä muuhunkin sisustukseen.